Compania de salubrizare din Bălți îl va da în judecată pe Renato Usatîi în urma incidentului de ieri

Compania de salubrizare din Bălți îl va da în judecată pe Renato Usatîi în urma incidentului de ieri

„Scopul adevarat al Primarului de Balti este sa-si supuna sau sa preia chiar unele din afaceri”, se menționează în replica firmei „Global Prestservice” responsabilă de salubrizare în Municipiul Bălți. Aceștia se vor adresa în instanță după ce ieri Renato Usatîi l-a amenințat pe directorul companiei că „într-o zi vă voi sparge capul, vă voi băga în pământ”.  

Potrivit unui comunicat al companiei, firma și-a început activitatea în august 2014, operând în baza unui contract de concesiune valabil. Acesta prevede că valoarea minimă a lucrărilor este de 10 mln lei anual, Primăria având posibilitate sa solicite lucrări suplimentare. Astfel, în 2014, Primăria a solicitat lucrări suplimentare în valoare de 2 mln lei, iar în 2015 în valoare de 5 mln lei. Toate aceste lucrări au fost realizate în baza dispoziției semnate de catre Primarul or. Balti , iar executarea acestora este confirmata prin acte de primire-predare a lucrărilor și facturi fiscale.

La începutul lunii iulie „Global Prestservice” SRL a intrat în negocieri cu Primarul Renato Usatîi pentru a stabili volumul lucrărilor pentru anul viitor și costul acestora. După prezentarea tuturor calculelor, Primăria mun. Bălți a propus măsuri de optimizare, care în mare parte țineau de reducerea cu 50% a fondului de salarii. Conducerea întreprinderii a informat angajații despre această situație și aceștia au ieșit la protest pentru a-și apăra drepturile.

Publicitate

Un alt motiv de nemulțumire a angajaților este faptul că aceștia nu si-au mai primit salariul de 2 luni. Motivul unei asemenea întârzieri este faptul că Primăria a refuzat sa achite datoria existentă, care la ziua de azi constituie aproximativ 5 mln lei. Este de menționat că această sumă reprezinta peste 30 % din toate veniturile companiei, iar situatia creata a dus la incapacitatea companiei de a acumula resurse financiare pentru achitarea salariilor.

„Cât privește comportamentul inadecvat al dlui Primar, ținem sa menționăm că vom depune neîntîrziat o cerere la Procuratura Generală privind amenințările aduse și o cerere în instanța de judecată pentru apărarea onoarei și demnității. Considerăm că un asemenea comportament nu face față nimanui, mai ales a unui primar și limbajul criminal este inadmisibil de utilizat în adresa unor persoane fizice sau juridice”, se mai menționează în comunicatul firmei.

Vezi documentele atașate:

...

...

Totodată începând cu astăzi firma suspendă executarea lucrărilor de salubrizare, făcând un apel public către autoritățile locale să achite datoria.

„Compania „Global Prestservice” SRL își exprimă regretul că din cauza atitudinii iresponsabile a Primăriei mun. Bălți ar putea avea de suferit locuitorii orașului. Compania va oferi toate asigurarile necesare, ca imediat ce situatia creata va fi remediată, întreprinderea își va relua activitatea de salubrizare și curățare a municipiului, în condițiile contractuale”.

Amintim că ieri dimineața, în fața primăriei orașului Bălți, a avut loc un protest care s-a soldat cu scandal. Angajații firmei de salubrizare sunt nemulțumiți că nu primesc salariile, iar șefii lor cer de la primărie mai mulți bani. Pe de altă parte, edilul de Bălți, Renato Usatîi, spune că șefii firmei fură din lefurile angajaților și a amenințat directorul firmei, promițându-i că-i va „sparge capul”.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal