„Chinezii să o ia prin parc”. Ajutat de Herța, Chirtoacă pare să fi găsit soluția în scandalul construcției de la Codreanca

„Chinezii să o ia prin parc”. Ajutat de Herța, Chirtoacă pare să fi găsit soluția în scandalul construcției de la Codreanca

Municipalitatea pare să fi găsit într-un final soluția pentru scandalul construcției de pe strada Ion Creangă ½, în fața Clubului Codreanca. „Astfel ar fi și lupul sătul și oaia întreagă”, a răspuns edilul la o propunere făcută de șefa Direcției finanțe, Veronica Herța. Aceasta din urmă a propus ca în locul blocului cu 15 etaje să fie amplasată biserica din lemn primită în dar de Primăria Capitalei de o Parohie din Vaslui.

Subiectul construcției este discutat la ședințele Primăriei deja de câteva luni.

În zilele de 10 - 11 octombrie la Chișinău urmează să aibă loc Campionatul Mondial de dans sportiv, iar la 15 octombrie la Condreanca este așteptată să vină o delgație din China. Întrucât în prezent nu există niciun drum de acces spre sediul Clubului, directorul acestuia, Petru Gozun a solicitat o întâlnire cu edilul Capitalei.

Publicitate

„Să meargă prin parc. I-ați întrebat ce caută acolo? Au afectat Grădina Botanică a orașului. Cum a explicat dumnealui că nu a încăput într-un teren alocat de Primărie și a intrat în parc. Unde e comunitatea internautică care apără spațiile verzi? Gardul parcului e făcut în perioada sovietică, construcția la Codreanca s-a făcut în anii 95. Chinezii or găsi o cărărușă să treacă”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Lupul sătul și oaia întreagă

Șefa Direcției finanțe, Veronica Herța, și-a amintit în context de biserica din lemn primită în dar de municipalitate și căreia timp de jumătate de an nu i s-a găsit un loc potrivit pentru a fi amplasată.

„Biserica stă împachetată undeva la Ciocana. Ea ar putea fi amplasată pe acest teren unde a pornit construcția. În acea regiune nu există un locaș de cult”, a declarat Herța.

Propunerea i-a surâs edilului. „O soluție de compromis propusă de o doamnă. Propunerea nu e rea. Rămâne și lupu sătul și oaia întreagă. Îmi sună bine, dar ce facem cu agentul economic. E nevoie de atribuire de teren”, a subliniat Chirtoacă.

Pierderi de milioane

Potrivit reprezentanților Primăriei, până în prezent agentul economic a raportat pierderi de peste 300 de mii de lei cauzate de acțiunile de protest, iar suma investițiilor la ora actuală ajunge la circa 2 mln de lei. Drept urmare compania de construcție a depus plângeri la organele de resort.

„Singura obiecție pe care o am la Consiliul Municipal e că au schimbat destinația terenului din administrativ în rezidențial. Dar, aici e situație de conflict în care cei care au ridicat problema nu au dreptate. Așa cum arată dosarul astăzi agentul economic câștigă în orice instanță. Totuși e o situație neplăcută pentru oraș. Cineva care are cel mai bun nume în lumea dansului intră în conflict cu un agent economic. Sunt sigur că nici agentul economic nu se simte confortabil”, a subliniat primarul general.

În final edilul a solicitat Direcției arhitectură să-i propun agentului economic să fie schimbat terenul. „Vom ține cont și de prejudiciul cauzat, se va lua în calcul la schimbul terenului. Se va face schimb într-o zonă unde valoarea terenului este mai mare, astfel nu se va achita prejudiciul. Dar, decizia trebuie să o ia Consiliul Municipal Chișinău”, a mai adăugat Chirtoacă.

Șeful companiei de construcții, principal donator la PL

Menționăm că Certificatul de urbanism și autorizația de construcție nr. 100-c/15 din 12.06.2015, au fost eliberate pentru SRL „Sivol-Service-Dhs” şi SRL „D&D Companie”.

SRL „D&D Companie” este compania fostului consilier municipal, actualului deputat liberal Iurie Dîrda.

Potrivit rapoartelor financiare depuse de PL la CEC, în campania electorală pentru alegerile locale din acest an Iurie Dîrda a donat formațiunii circa 300 de mii de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal