FOTO, VIDEO. Cu lăutari și liberali, trenul cu trei clase a pornit pe o nouă cursă Chișinău - Iași

FOTO, VIDEO. Cu lăutari și liberali, trenul cu trei clase a pornit pe o nouă cursă Chișinău - Iași

Primul tren spre Iași a plecat din Chișinău la ora 6:17 minute. Deocamdată în fază de test, ruta i-a transportat spre capitala istorică a Moldovei pe ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, și directorul CFM, Iurie Topală, avându-i printre pasageri pe liderii partidului care i-au propus în funcție - Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, și Mihai Ghimpu, președintele PL, deputat în Parlament. Trenul va ajunge în stația Socola, aflată la o distanță de 6 km de Iași. De menționat că trenul merge până la destinația finală pe același ecartament, fără a fi schimbate roțile. 

Trenul are trei clase. Deocamdată nu a fost stabilit final prețul unui bilet, însă, vorba liderului liberalilor, acesta este accesibil pentru o rută internațională.

„E mult mai comod decât cu autobuzul. Nu știu cât costă o călătorie cu autobuzul dar cred că prețul nu este accesibil pentru toți, dar așa sunt calculele”, a declarat unul din puținii călători care i-am putut găsi în tren.

Publicitate

„Este mai comod, deoarece pe timp de iarnă este cum este. Cu cele vechi nici nu avem ce compara”, completează alt călător.

Despre tren

Trenul are o capacitate de 265 de locuri, iar începând de marți dimineață. Un bilet la clasa I - va costa 230 de lei, la clasa a II-a - 185 de lei iar la clasa a 3-a - 165 de lei.

Copiii până la șapte ani vor achita doar 50 % din costul biletului, iar studenții și elevii din învățământul de stat și din învățământul privat acreditat vor beneficia de această reducere permanent.

Ce spun „șefii”

„Prețurile sunt cum sunt pentru a acoperi costurile unei rute internaționale”, a explicat ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

„Este un lucru strategic din punctul meu de vedere pentru că asigură conexiunea pe calea ferată nu doar cu România dar și cu restul Europei”, l-a completat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă

„Mergem până în Socola pe cale largă, iar ulterior vor fi autobuze pentru a asigura conexiunea până în oraș”, a declarat Iurie Topală, directorul CFM.

Potrivit acestuia, primăria Iași va pune la dispoziție microbuze pentru a acoperi distanța de 6 km ce desparte stația Socola de orașul Iași. „Până acum nu s-a circulat dinspre Moldova spre Iași, s-a circulat doar spre Iași - Ungheni pe cale ferată normală”, a adăugat acesta.

În tren a fost văzut și ansamblul de muzică populară „Ștefan Vodă” care a asigurat „coloana sonoră”, fiind filmați de către liderul PL, Mihai Ghimpu.

Trenul s-a oprit la două stații pe teritoriul Moldovei (Călărași și Ungheni) unde oficialii au fost întâmpinați cu pâine, sare și muzică populară.

...

...

...

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal