Vicepreşedintele Comisie Naţionale de Integritate (CNI), Victor Strătilă, susţine că prin promovarea unui proiect de lege care prevede lichidarea CNI, guvernarea își dorește, de fapt, să oprească activitatea comisiei.
Strătilă spune că în primul an de activitate, membrii CNI au întocmit peste 360 de procese-verbale în baza cărora au fost sancţionaţi contravenţional mai mulţi miniştri şi funcţionari publici, iar în baza acestor dosare urmau să fie demişi mai mulţi funcţionari care s-au pomenit în conflict de interese.
„CNI nu va activa 2 ani după reformă”
„Activitatea CNI a atras răzbunarea unor persoane care nu a vrut ca CNI să activeze. Proiectul reformei CNI, așa cum ne-a fost prezentat nouă, propunea ca de la 1 ianuarie 2016 CNI să fie desființată, membrii comisiei să nu aibă posibilitatea de a face verificări și să fie angajați inspectori de integritate. Dacă citim atent, acești inspectori trebuie angajați în baza unui regulament care se va adopta abia peste 2 ani, în 2018. Asta înseamnă că timp de 2 ani CNI nu va activa deloc”, spune Strătilă.
„Eficiența CNI sperie anumite persoane”
El spune că toate vorbește despre inficiența CNI sunt nefondate. „De la înființarea comisiei, am trimis de 4 ori mai multe dosare la procuratură, ias spre CNA - de 7 ori mai multe decât până acum. Această eficacitate a speriat anumite persoane care vor să ne închidă. Acum, orice reprezentant mass-media poate veni și verifica transparența CNI. Dacă se va adopta reforma, totul se va face cu ușile închise, iar cumătrismul și nănășismul vor înflori. Dacă în bucătărie nu taie un cuțit, schimbi cuțitul, nu bucătăria. La noi asta se face”, afirmă Strătilă.
Agora amintește că, acum câteva săptămâni, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a lansat critici în adresa CNI, numind-o nefuncțională. Premierul Valeriu Streleț a promis, la rândul său, votarea în Guvern a reformei CNI. Chiar și șeful CNI, Anatol Donciu, spune că instituția pe care o cârmuiește nu este eficientă.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
