
DOC. Partidul lui Leancă vrea amânarea mecanismului de finanțare a partidelor politice de la bugetul public
Deputații PPEM au înregistrat ieri la Parlament proiectul de lege privind amânarea mecanismului de finanțare a partidelor politice de la bugetul public, informează Agora. Deputații solicită sprijinul Parlamentului pentru susținerea inițiativei legislative.
・
„Am înregistrat o nouă inițiativă legislativă prin care am propus să amânăm intrarea în vigoare a prevederilor prin care partidele politice urmau să fie finanțate de la bugetul public și deja în 2016 să încaseze 41 milioane lei. În mijlocul unei crize financiar-bancare, economice și sociale este de neimaginat cum clasa politică ar putea permite să realoce bani de la pensii, salarii, cheltuieli sociale sau investiții spre finanțarea activităților de partid”, a spus Leancă.
Potrivit lor, modificările prin care a fost introdus în legislația RM mecanismul privind finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat fac parte din setul celor mai bune și democratice practici privind finanțarea formațiunilor politice.

„Astfel de prevederi există în mai multe state, inclusiv europene și absoluta majoritate din acestea reprezintă modele în ceea ce ține democrația, sistemul de guvernare și funcționalitatea pluripartidismului. Cu toate acestea, sistemul de finanțare de la bugetul de stat al partidelor politice trebuie analizat în contextul realitățiilor din Republica Moldova. Această fraudă bancară se va răsfrânge negativ asupra bugetului public și contribuie la incertitudinea finanțărilor bugetului de stat în 2016”, se precizează într-un comunicat remis de membrii partidului.
Potrivit lor, în aceste condiții de presiune economică, anticipând creșterea poverii fiscale pentru onorarea obligațiunilor ce revin statului și în condițiile în care problemele de bază ale sistemului de finanțare a partidelor politice nu au fost soluționate, intrarea în vigoare a mecanismului de finanțare direct de la bugetul public a partidelor politice trebuie amânat.
„Prezenta inițiativă legislativă include modificarea a două acte legislative și anume:
Articolul I din proiectul de lege propune amânarea termenului de punere în aplicare a mecanismtului privind finanțarea partidelor politice pentru 1 ianuarie 2017, respectiv se propune modificarea articolului VII aliniatul (1) din legea nr. 36 din 9 aprilie 2015 prin substituirea sintagmei „1 ianuarie 2016” cu sintagma „1 ianuarie 2017”;
Articolul II vine să înlăture conflictul de lege între prevederile legii nr. 36 din 9 aprilie 2015 și art. 32 aliniatul (1) din legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 cu modificările ulterioare, respectiv prin substituirea „art. 28, care se va aplica cu începere de la 1 iulie 2017 pentru alegerile în Parlament și de la 1 iulie 2015 pentru alegerile locale generale” cu sintagma „art. 27-29, 31’ alin. (4) în redacția art. VI pct. 4 și 5 al Legii nr. 36 din 9 aprilie 2015”, se notează în comunicat.