Curtea Supremă de Justiție a decis ieri, 30 septembrie să trimită la rejudecare dosarul lui Renato Usatîi, care a fost acționat în judecată de către liderul PCRM, Vladimir Voronin, după ce liderul Partidului Nostru a declarat în cadrul unei emisiuni TV că „averea lui Voronin este de peste 200 milioane euro şi că el este proprietarul mai multor bunuri imobile amplasate în diferite ţări din Europa şi SUA, inclusiv case de locuit şi un sanatoriu”. Atunci Voronin a solicitat dezmințirea informației și despăgubiri în mărime de un leu.
Ulterior Judecătoria Buiucani i-a dat câștig de cauză lui Voronin în luna octombrie a anului trecut, obligându-l pe liderul Partidului Nostru să achite un leu despăgubire și 370 de lei cheltuieli de judecată. Usatîi a contestat la Curtea de Apel, instanța respingând recursul.
La 17 iunie 2015 Renato Usatîi s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție.
Instanţa de judecată, ajungînd la concluzia că declaraţiile lui Renato Usatîi făcute în cadrul emisiunilor televizate nu corespund realităţii, lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională a lui Vladimir Voronin, obligînd pe Renato Usatîi după devenirea hotărîrii date definitive şi executorii să difuzeze prin aceleaşi mijloace de informare - posturile de televiziune “Noroc TV” şi “Accent TV”, dezminţirile declaraţiilor expuse şi scuzele sale lui Vladimir Voronin, nu a luat în consideraţie că se aduc atingeri şi intereselor posturilor de televiziune “Noroc TV” şi “Accent TV”, care nu a fost implicate în proces, deşi dezminţirile şi scuzele de rigoare urmează să fie făcute prin intermediul lor.
Astfel instanţa de recurs relevă că o primă întrebare care se impune a fi elucidată neapărat la rejudecarea pricinii vizează stabilirea componenţei participanţilor. Mai exact, CSJ a decis că la examinarea prezentei pricini este necesară atragerea în proces a posturilor de televiziune “Noroc TV” şi “Accent TV”, care în caz de admitere a acţiunii urmează să ofere timp de antenă pîrîtului pentru dezminţirea informaţiei şi aducerea scuzelor publice.
Totodată, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit consideră imposibilă corectarea erorii admise în condiţiile procedurii prevăzute de 5 către legislaţia procesuală, motiv pentru care cauza urmează a fi restituită spre rejudecare, în instanţa de fond, în alt complet de judecată.
Vezi și aceste știri

În 2021, apeductele de distribuţie a apei s-au extins cu 39,7 km, iar reţelele publice de canalizare - cu aproape 25 de km (INFOGRAFIC)

Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
