Importanța și modalitatea înregistrării dreptului de proprietate

Importanța și modalitatea înregistrării dreptului de proprietate

Fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la proprietate și la protecție din partea statului în ceea ce privește exercitarea acestui drept (art. 46 Constituția RM). Mai mult decât atât, statul Republica Moldova are obligații internaționale privind apărarea dreptu lui de proprietate al cetățeanului (Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, Articolului 1 din Protocolul adiţional).„

Astfel, principiile fundamentale privind respectarea dreptului de proprietate al cetăţeanului sunt aplicate cu ajutorul multor norme din legi şi al altor acte normative. Însă, din păcate, o mare parte din cetățeni nu își cunosc drepturile și nu se pot apăra în litigiile care țin de proprietățile lor, adică nu pot dispune de garanțiile asigurate de către stat în acest domeniu. 

În acest sens, ar fi necesar de atenționat asupra faptului că fără înregistrare dreptul de proprietate nu este recunoscut şi nu poate fi realizat pe deplin, deoarece persoana care are un bun imobil neînregistrat pe numele său nu poate vinde acest bun, nu-l poate dărui, iar moştenitorii unui asemenea bun se confruntă cu foarte multe dificultăți (plus cheltuieli considerabile) la întocmirea actelor de succesiune. 

Una din cele mai serioase consecințe ale neînregistrării dreptului de proprietate ar fi că, fără înregistrare dreptul de proprietate nu poate fi apărat pe căile prevăzute de lege, deoarece instituțiile statului, inclusiv instanțele de judecată, nu vor putea lua decizii împotriva celor care încalcă drepturile unei persoane care nu este înregistrată în calitate de proprietar al bunului respectiv.

Așadar, unde urmează să se adreseze cetățenii în vederea înregistrării drepturilor de proprietate? Răspunsul este următorul- în cadrul Întreprinderii de Stat „Cadastru”.

Cadastrul bunurilor imobile este un sistem complex unic unde se înscriu în evidentă, prin înregistrare de stat, toate bunurile imobile şi drepturile asupra bunurilor imobile care aparţin cetăţenilor, persoanelor juridice, statului.

Astfel, exisă un Registru al bunurilor imobile, care reprezintă un sistem de înscriere a informaţiilor/datelor cu privire la:

 • bunurile imobile şi primii deţinători (proprietari) ai acestor bunuri;
 • transmiterea drepturilor asupra bunurilor imobile prin vânzare, donaţie, moştenire etc.;
 • evaluarea bunurilor imobile.

În cadrul acestui Registru al bunurilor imobile se conțin informaţii/date cu privire la fiecare bun imobil separat. Conţinutul şi structura datelor înregistrate în registrul bunurilor imobile sunt aprobate de Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru (de exemplu, dacă una şi aceeaşi persoană deţine două terenuri agricole şi o casă cu teren de lângă casă, în registrul bunurilor imobile va fi înregistrat separat fiecare din aceste trei bunuri.

Prin urmare, pentru a afla informațiile existente în Registrul bunurilor imobile, este prevăzută posibilitatea de a solicita un Extras. Extrasul este semnat de registrator şi conţine ştampila oficiului cadastral teritorial. Extrasul din Registrul bunurilor imobile este un document ce confirmă înregistrarea în Registru a drepturilor cetăţenilor, întreprinderilor şi organizaţiilor asupra bunurilor imobile ce le aparţin. Extrasul reflectă informaţia din registrul bunurilor imobile cu privire la un bun concret şi poate fi eliberat pentru fiecare bun imobil înregistrat. Extrasul este împărţit în capitole identificate cu litere (A, B, C) şi conţine informaţii divizate în trei subcapitole principale.

Prezintă un deosebit interes anume subcapitolul III, unde se înscriu datele referitoare la grevarea dreptului de proprietate, adică referitor la interdicţiile aplicate faţă de bunul ce aparţine proprietarului. Astfel, de regulă, la acest capitol se indică menţiuni că nu sunt înscrieri, ceea ce înseamnă că nu există drepturi sau pretenţii ale altor persoane asupra bunului (bunul nu a fost pus în gaj, nu est sechestrat etc.). Însă, în cazul în care la acest capitol sunt menţiuni privind gajul, sechestrul etc., extrasul face referinţă la documentul care a stat la baza înscrierii (contractul de gaj, încheierea instanţei de judecată etc.). Prezenţa acestor înscrieri îl împiedică pe proprietar să încheie acte juridice în privinţa bunului imobil.

În concluzii, aș veni cu o recomandare pentru toți cetățenii, și anume: nu ezitați să perfectați toate actele pentru bunurile imobile pe care le dețineți sau le obțineți (ex. moștenire), în vederea evitării unor situații neplăcute ulterior și, cel mai important, nu efectuați tranzacții cu bunurile imobile fără a dispune de informații complete despre aceste bunuri, solicitați întotdeauna un Extras recent din Registrul bunurilor imobile. 

Enachi Tatiana, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță

și Avocatură LEXCONSULT

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Jurnalista de la Rossia 24, care a realizat un interviu cu Igor Dodon, nu a solicitat acreditare pentru activitate pe teritoriul R. Moldova. Reacția SIS

Jurnalista de la Rossia 24, care a realizat un interviu cu Igor Dodon, nu a solicitat acreditare pentru activitate pe teritoriul R. Moldova. Reacția SIS

Moldova continuă să găzduiască peste 76.000 de cetățeni ucraineni. Iată câți străini au solicitat azil de la începutul războiului în Ucraina

Moldova continuă să găzduiască peste 76.000 de cetățeni ucraineni. Iată câți străini au solicitat azil de la începutul războiului în Ucraina

Mai mult decât sarcina planificată: Serviciul Vamal a încasat 695 mil. de lei în prima săptămână din luna august

Mai mult decât sarcina planificată: Serviciul Vamal a încasat 695 mil. de lei în prima săptămână din luna august

Advertoriale
#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

 Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Descoperă oferta turistică a Moldovei. A fost lansată campania „Hai la mine Acasă” (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

Marșul Alăptării 2022: Alăptarea reprezintă cel mai natural început de viață (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  România: Ministrul Sănătății îndemnată populația să meargă să-și ridice pastilele de Iodură de Potasiu, utilizate în caz incident nuclear
 • 2
  Ministrul Muncii oferă detalii cu privire la platforma prin care la iarnă vor fi oferite compensații în factură. „Va fi un sistem foarte simplu”
 • 3
  Aur pentru R. Moldova la Campionatul Mondial de Canotaj din Canada. Cine este sportivul care a înregistrat performanța (VIDEO)
 • 4
  Mitropolia Moldovei și OMS au tipărit 100 de mii de iconițe
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.