Reputația Volkswagen continuă să aibă de suferit în urma scandalului privind fraudele comise în privința emisiilor de noxe ale autovehiculelor grupului, însă multe întrebări au rămas încă fără un răspuns clar, notează BBC Mundo, citat de agerpres.ro.
Fiind afectate circa 11 milioane de autovehicule diesel, sunt o serie de puncte cheie care vor trebui rezolvate.
Vor obține proprietarii de autovehicule vreo compensație?
Deja sunt în curs de pregătire reclamații în Statele Unite. O serie de avocați sugerează că posesorii de autovehicule au fost înșelați.
De asemenea, în Marea Britanie, se sugerează că proprietarii ar putea solicita o despăgubire dacă li s-au dat informații false în momentul achiziționării autovehiculului sau dacă autovehiculul cumpărat se devalorizează ca rezultat al scandalului.
Dar, există dubii legate de succesul potențial al unor astfel de reclamații. Printre acestea, se pune problema dacă softul utilizat pentru fraudare a afectat semnificativ autoturismul.
Care va fi efectul pe termen lung asupra prețurilor Volkswagen?
Doar timpul va decide cum vor fi influențate prețurile autovehiculelor în lunile și anii viitori. Totuși, unele exemple de scandaluri anterioare din industria auto oferă speranțe pentru proprietari.
Editorii Cap Black Book, un manual utilizat de vânzătorii de autovehicule uzate, reamintesc de retragerea unor autoturisme Toyota și Lexus, în 2009 și 2010. Aceasta, spun ei, a fost rezultatul unor grave probleme de securitate, dar nu a avut un impact semnificativ în ceea ce privește valoarea autovehiculelor uzate.
Însă, orice scădere de popularitate a VW ar putea însemna o cerere mai redusă pentru autovehiculele la mâna a doua.
Previziunile legate de prețurile și valoarea autovehiculelor uzate în viitor vor depinde de multe variabile, inclusiv, cea mai critică, de cum va evolua scandalul.
Cât de mare a ajuns scandalul?
Martin Winterkorn a fost înlocuit în funcția de președinte al grupului și alți directori de top au fost suspendați.
O anchetă internă este în derulare, dar ar fi suprinzător ca o intenție flagrantă și generalizată de manipulare a probelor de emisii de noxe să nu se termine cu mai multe capete tăiate.
Aceasta nu a fost o acțiune izolată a unui angajat ce a acționat pe cont propriu. Trebuie să fi existat un întreg lanț de autorități ce au autorizat utilizarea softului pentru fraudarea a 11 milioane de autovehicule.
Mai mult, apar indicii că directori ai VW ar fi putut fi avertizați de această 'escrocherie' de acum cel puțin doi ani.
Ce amenzi amenință VW?
Instanțe din toată lumea investighează VW. Din Uniunea Europeană în Coreea de Sud, Volkswagen se confruntă cu puternice pedepse financiare.
Însă, în SUA, unde autoritățile sunt cele mai riguroase față de relele practici corporative, Volkswagen ar putea avea cele mai prelungite și costisitoare litigii. Agenția pentru Protecția Mediului Înconjurător, care a descoperit neregulile în testele VW, ar putea impune amenzi de 37.500 dolari/autovehicul, ceea ce ar putea duce amenda maximă pentru cele circa 500.000 de autovehicule afectate din SUA la circa 18 miliarde dolari.
Departamentul de Justiție din SUA ar putea, de asemenea, să declanșeze o acțiune penală. Și unele state pregătesc o posibilă plângere, fie individuală, fie comună.
Până în prezent, producătorul german de autovehicule a alocat 7,3 miliarde dolari pentru acoperirea costurilor scandalului.
Ce se întâmplă cu reclamațiile clienților?
Comunicatele semnalează că birourile de avocați privați au înaintat deja zeci de reclamații în SUA, în numele proprietarilor de VW și se așteaptă ca, în timp, să se ajungă la sute de acțiuni colective în justiție. Aceste cazuri ar putea fi înaintate unui singur judecător federal.
Reclamațiile vizează înșelarea clienților, compensații pentru scăderea prețurilor autovehiculelor Volkswagen second hand, precum și restituirea banilor pentru clienții ce au plătit pentru autovehiculele pe care le considerau mai puțin poluante.
Nu ar fi greșit dacă se estimează că aceste reclamații vor ajunge la miliarde de dolari.
Care va fi impactul asupra industriei auto în general?
Acțiunile VW s-au prăbușit în zilele următoare declanșării scandalului. Dar impactul asupra furnizorilor de componente auto a fost mai puțin cunoscut. Acțiunile Delphi, Tenneco, Honeywell și Continental s-au aflat printre cele care au avut de suferit.
Există temerea că scandalul VW ar putea cauza daune ireparabile pe piața de autovehicule diesel.
Își poate recupera Volkswagen reputația?
Răspunsul simplul este 'da', însă nu repede și nici ușor.
Acum cinci ani, gigantul japonez Toyota se afla într-o situație similară în SUA, după ce nu a rezolvat defectele de securitate cunoscute la autoturismele sale, de care a fost legată moartea a zeci de persoane.
Toyota a răspuns cu o amplă campanie pentru a rezolva problemele din propria organizație și a recăpăta încrederea consumatorilor. Ca rezultat, vânzările și-au revenit după o scădere pe termen scurt.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Ești în căutarea unei universități din țară pentru a-ți continua studiile? Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității

Depozitul DINAMICO+ 11% dobândă fixă la EXIMBANK
