Acum cinci ani în Republica Moldova a fost înființat Centrul de Guvernare Electronică, menit să îmbunătăţească actul de guvernare prin aplicarea tehnologiilor informaţionale şi de comunicaţii. Cu această ocazie Agora a realizat un interviu cu directorul executiv al Centrului, Iurie Țurcanu. În cadrul acestuia am discutat despre cât de deschisă este societatea noastră în utilizarea e-serviciilor, dar și despre necesitatea identificării unui model de dezvoltare durabilă a acestui sector. Câteva declarații mai jos.
„Suntem una din cele mai cablate națiuni, ceea ce ne dă de înțeles că problema nr. 1 va fi acum conținutul și nu accesul la Internet. Din cele peste 400 de servicii fișele cărora le avem pe portalul servicii.gov.md, 105 sunt deja digitizate. Asta înseamnă că în 105 cazuri nu mai trebuie să stăm în rând, să pierdem timp, nervi și bani”, a declarat Țurcanu.
Moldova, caz atipic la utilizarea e-serviciilor
Referindu-se la gradul de utilizare a serviciilor electronice de către cetățeni, Iurie Țurcanu a menționat că țara noastră repreintă un caz atipic, întrucât cele mai des utilizate servicii nu sunt aceleași ca în alte state.
„Cele mai des utilizate servicii sunt cele de obțienere a unor acte fie pentru a pleca peste hotare, fie pentru a se angaja undeva la muncă, de asemenea, serviciile de obținere a unei licențe de activitate. În alte state, cele mai des utilizate servicii sunt cele de asitență socială, de solicitare de indemnizații. Aceste servicii la noi nu sunt printre primele cu siguranță”.
MPay, e-commerce și lupta cu corupția
„MPay este unul din cele mai utilizate servicii. Pe lângă faptul că aduce comoditate cetățenaului, el mai oferă și diferite alternative de plată. Noi, utilizatorii suntem cei care decidem cum achităm. Pe lângă aceasta, MPay mai este un instrument de luptă cu corupția. El oferă o transparență mult mai mare în ceea ce înseamnă fluxuri bănești și acumulări la buget.
MPay o platformă bună pentru cei care doresc să construiască o afacere de comerț electronic. Acel antreprenor care dorește să deschidă o afacere de comercializare on-line a unor bunuri sau servicii ar putea utiliza MPay ca platformă de colectare a banilor de la utilizatorii săi. Noi, toate platformele le pregătim pentru utilizarea de către sectorul privat. Am dori ca prin intermediul acestor platforme să putem să oferim business-ului posibilitatea să le utilizeze în interesul lor”.
Bani, doar pentru declanșarea procesului
„Împrumutul de la Banca Mondială a fost luat pentru a crea aceste servicii electronice. Acești bani sunt doar pentru a declanșa procesul. Noi ar trebui să găsim un model de sustenabilitate, durabil, un model de funcționare a instituțiilor care stau la baza livrării serviciilor publice. Pe parcursul acestor ani am văzut diferite situații. Am văzut cazuri când am creat infrastructuri bune și am generat o eficiență maximă, dar am văzut și cazuri când cu instrumente bune această eficiență nu a fost atinsă, din cauza neutilizării acestei infrastructuri.
Standarde înalte
„Avem aceeași echipă de entuziaști, avem aceleași ambiții. Nu am fost reticent în acceptarea noii posturi, doar că fosta directoare, Stela Mocan, a făcut tot posibilul ca să ridice imaginea acestei inițiative la niște înălțimi greu de menținut. Asta facem acum, cu eforturi considerabile încercăm să ținem ritmul”.
Mai multe detalii despre activitatea Centrului de Guvernare electronică și serviciile electronice lansate vedeți în interviul video.
Vezi și aceste știri

La o zi după ce a acceptat intrarea Finlandei și Suediei în NATO, Turcia cere extrădarea a 33 de persoane din cele două țări

ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
