Transpunerea legislației europene din domeniu siguranței alimentare nu e atât de eficientă în țara noastră. Sunt mai multe organisme implicate care nu au o bună coordonare. Într-un caz a fost admisă transpunerea prevederilor unei Directive UE, care a fost deja abrogată.
În legislația țării noastre a fost transpusă o Directivă abrogată de Parlamentul European, privind etichetarea și prezentarea produselor alimentare, potrivit expertului internațional în domeniul securității alimentare, Ion Agafiței.
„Organizarea activității de transpunere a legislației europene din domeniu siguranței alimentare nu e atât de eficientă, sunt mai multe organisme implicate care nu au o coordonare eficienta (Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Economiei, Justiției, Agriculturii, ANSA). Numărul specialiștilor implicați e corespunzător, însă doar un sfert lucrează efectiv. Sunt unele ședințe bisăptămânale, care sunt mai mult formale. Am asistat la o asemenea ședință în care o instituție se lauda că a transpus o Directiva ce în UE era deja abrogata și nici o alta instituție nu s-a sesizat. Lipsa de comunicare și informare e evidentă, ANSA beneficiază de suport masiv ce nu-l împărtășește cu celelalte instituții în special cu Ministerul Agriculturii, Economiei și Justiției. Pe site-urile acestor instituții nu găsim rapoarte privind participarea la instruiri, nu se vorbește de beneficiile și rigorile unor bune practici de producție și igienă”, remarcă expertul internațional în domeniul securității alimentare, Ion Agafiței pentru AGORA.
Directiva privind etichetarea
În acest caz este vorba de Directiva 2000/13/CE privind etichetarea și prezentarea produselor alimentare. Expertul mai spune că „legislația în UE e diferită de cea din țările foste comuniste și este necesară o comunicare cu părțile interesate, precum și cu mediul științific-profesional. Trebuie să se constituie imediat Consilii de Produs (format din reprezentanți din ministere, asociații profesionale, instituții de specialitate, mediul academic) și Consilii științifice pe lângă ANSA ce vor trebui să se pronunțe în toate legile transpuse sau cele mai sensibile”, remarcă expertul.
În ceea ce privește etichetarea el remarcă faptul că „în Moldova sunt mai multe legi care reglementează etichetarea și nu este clar care lege este prioritară. Într-un act normativ se cere data valabilității, iar în altul data expirării, dar culmea - în Codul Contravențional acest fapt este sancționat numai dacă este expirat termenul de valabilitate. Există cazuri când producătorii din Moldova nu știu ce lege să aplice la etichetare. Este foarte multă legislație contradictorie, din cauza mai multor legi care nu au fost abrogate”, afirmă expertul.
"Acțiunile ANSA, o bătaie de joc"
AGORA amintește că Ion Agafiței a criticat modul în care operează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova. Sursa a menționat că instituția nu are niciun specialist în medicina umană. Mai mult, sursa declară că recenta decizie a lui Grigore Porcescu, șeful instituției, de a interzice importul de carne, este o bătaie de joc.