Ponta acuzat de minciună, în privința împrumutului de 150 mln euro promis Republicii Moldova

Ponta acuzat de minciună, în privința împrumutului de 150 mln euro promis Republicii Moldova
Foto: bihor.transilvania-tv.ro

Secretarul PNL, Radu Carp afirmă că România nu poate acorda R. Moldova un împrumut de 150 milioane de euro și acuză premierul Vicror Ponta de minciună.

Pe data de 22 septembrie, în urma ședinței comune de guvern româno — moldovene, Victor Ponta anunța că va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistență financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie rambursați în termen de cinci ani, cu o dobândă egală  cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piața internațională, în jur de 1,5%, scrie agerpres.ro.

Pe data de 30 septembrie, înainte de ședința de Guvern, Victor Ponta a anunțat că Guvernul va aproba Memorandumul prin care se va acorda un ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro Republicii Moldova: „Avem memorandumul privind aprobarea acordului de ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova”.

Ulterior ședinței de guvern, au fost date publicității, pe pagina de web a Guvernului, actele care au fost aprobate.

Printre acestea se numără 3 memorandumuri: privind „ aprobarea negocierii și semnării Protocolului de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România și Ministerul Educației din Republica Moldova pentru anii de învățământ 2015-2018”, cu tema Aprobarea negocierii și semnării Programului de cooperare științifică și tehnologică între Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare din România și Academia de Științe a Moldovei și referitor la Aprobarea negocierii Protocolului de cooperare între Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Victor Ponta a aflat după ședința de Guvern din 22 septembrie că un astfel de împrumut nu este posibil. A mințit opinia publică pe data de 30 septembrie, știind foarte bine că Memorandumul respectiv nu este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și nici nu avea cum sa fie, este menționat în comunicatul PNL din România.

Motivul este că un asemenea Memorandum ar fi trebuit inițiat de BNR și Ministerul Finanțelor. Niciuna din aceste instituții nu a inițiat și nu va iniția un asemenea document, deoarece ar încălca Constituția FMI, organism din care face parte și România ca acționar. Demersul lui Ponta ar putea periclita și încheierea noilor acorduri de împrumut ce ar putea fi încheiate de FMI cu România, pe de o parte, și cu Republica Moldova. Victor Ponta a anunțat cu iresponsabilitate împrumutul fără să cunoască deloc consecințele.

Acest demers contravine următoarelor secțiuni din Constituția FMI:
— 2 (b). Nu se poate face schimb valutar fără respectarea regulilor FMI. România ar trebui să aibă acordul FMI pentru un asemenea împrumut și nu îl are. Pentru FMI orice asemenea împrumut este de fapt un schimb valutar. Ministerul Finanțelor dispune de lei în trezorerie. Se presupune că Ministerul Finanțelor va schimba acești lei pe euro, pentru a putea acorda împrumutul în euro Republicii Moldova. La rândul său, Republica Moldova va schimba pe piața locală acești euro în lei moldovenești, pentru a putea face operațiuni în moneda națională (plata salariilor, pensiilor, prestațiilor sociale). Aceste tranzacții pot distorsiona piața valutară din cele două state, mai ales din Republica Moldova, redusă și sensibilă la perturbări.
— 3. Un stat nu poate face împrumuturi într-o monedă străină. Un stat nu poate să includă în tranzacțiile cu FMI sau cu un stat membru o monedă străină, dacă nu există acord cu Banca Centrală emitentă a monedei respective, în acest caz Banca Centrală Europeană. Guvernul Ponta nu a avut acordul BCE, de fapt nici nu l-a cerut.
— 7. Nu pot fi afectate activele de rezervă, în acest caz ale Băncii Naționale a Moldovei. În cazul unui acord de împrumut internațional, între două state, statul debitor, în cazul nostru Republica Moldova, răspunde cu toate activele sale în caz de nerestituire, inclusiv cu activele BNM. România este obligată prin propriile sale legi să se îndrepte asupra Republicii Moldova în caz de neplată și să execute inclusiv activele BNM.

O altă problemă a acestui împrumut este că există alți actuali sau viitori creditori ai Republicii Moldova, FMI și UE.

În caz de neplată, dacă România execută activele BNM, afectează dreptul UE și FMI de a face același lucru în caz de neplată. România ar trebui să aibă acordul UE și FMI înainte de a împrumuta Republica Moldova, pentru că acest stat are datorii la ambele.

România nu poate acorda acest împrumut, în condițiile anunțate de Guvern, fără a încălca un tratat internațional la care este parte. Victor Ponta a mințit că se poate acorda, punând într-o situație dificilă atât România, cât și Republica Moldova care aștepta un gest concret, nu o minciună. A aflat că nu poate acorda împrumutul, ar fi putut măcar să recunoască eroarea inițială. A preferat să mintă decât să spună adevărul.

La Chișinău există suspiciuni că s-a furat un miliard de euro. La București există certitudinea că Victor Ponta a dat impresia că oferă 150 de milioane de euro pentru a persista ulterior în minciună și a nu oferi nici o perspectivă Republicii Moldova, este menționat în comunicatul PNL.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină față de Rusia

Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină față de Rusia

De la începutul războiului în Ucraina, peste peste 4 mii de civili și-au pierdut viața, iar alți 4,7 mii au fost răniți

De la începutul războiului în Ucraina, peste peste 4 mii de civili și-au pierdut viața, iar alți 4,7 mii au fost răniți

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Advertoriale
Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Uleiul, mai ieftin cu circa 15 lei! Prețurile afișate în magazine, după valul de scumpiri (FOTO)
 • 2
  „O fetiță de șapte ani zăcea cu o gaură în piept, prin care se vedea cum îi bate inima”. Povestea unui medic din Mariupol, despre 22 de zile de război
 • 3
  Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
 • 4
  Preţul gazelor în Europa continuă să scadă, în urma diminuării temerilor privind livrările din Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.