DOC. Optimizări sau concedieri? Guvernul va discuta astăzi fuziunea a patru întreprinderi agricole de stat

DOC. Optimizări sau concedieri? Guvernul va discuta astăzi fuziunea a patru întreprinderi agricole de stat

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmează să comaseze mai multe întreprinderi într-una singură. Deși ministerul susține că decizia va optimiza cheltuielile cu sute de mii de lei anual, fuziunea întreprinderilor va genera o serie de concedieri.

Conform proiectului, întreprinderea Centrul de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj și Dezinfectare a Producției va absorbi alte trei întreprinderi. Este vorba de Î.S. Centrul de Stat pentru Certificarea Materialului Semincer, Î.S. Centrul Republican de Pedologie Aplicată și Î.S. Centrul de Standartizare și Stabilire a Calității Nutrețurilor și Produselor Cerealiere. Întreprinderea care le va absorbi pe toate va fi succesoare de drepturi și obligațiuni ale celor absorbite și se va numi Î.S. Centrul Național de Verificare și Certificare a Producției Vegetale și Solului.

Principala activitate a tuturor întreprinderilor este prestarea serviciilor de laborator, în domeniile fitosnitar, pedologic, agricol, de certificare a tutunului, de testare a materialului semincer, dar și evaluarea produselor cerealiere.

Fiecare întreprindere supusă reorganizării are câte un laborator în care muncesc de la 7 la 30 de persoane, iar în consiliul de administrație fiecare Î.S. are 5 persoane, dar și un aparat administrativ de la 3 la 10 oameni. După reorganizare, însă, va exista o singură întreprindere cu un singur consiliu de administrație și un administrator, ceea ce presupune o serie de concedieri.

Economisiri prin concedieri

Totuși, Ministerul Agriculturii promite că oamenii care munceau în laboratoare „vor fi reangajați”. În nota informativă a proiectului nu scrie însă ce se va întâmpla cu cei care lucrează în contabilități și aparatele administrative.

De asemenea, structurile comasate vor fi reamplasate într-un bloc unic. „Agenții economici care necesită testarea solului, a legumelor și a cerealelor crescute nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în trei direcții diferite pentru a beneficia de serviciile de laborator”, scrie în proiectul Ministerului Agriculturii.

Potrivit autorilor proiectului, de la contopirea întreprinderilor statul va economisi anual până la 750.000 de lei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal