Socialiștii și comuniștii „și-au dat avize pozitive” asupra proiectelor de demisii

Socialiștii și comuniștii „și-au dat avize pozitive” asupra proiectelor de demisii

Trei comisii parlamentare au dat astăzi aviz pozitiv unor proiecte de lege înaintate de socialiști și comuniști, care se referă la demiterea șefului CNA, CEC, SIS, Curtea de Conturi și schimbarea întregii componențe a CCA. Asta deși direcția juridică a Parlamentului a precizat că procedura legală nu a fost respectată, iar proiectele nu au fost incluse în circuitul legislativ pentru a fi repartizate la comisii. Totuși asta însă nu a împiedicat ca în cadrul Comisiei agricultură şi industrie alimentară, Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice și Comisiei pentru drepturile omului şi relaţii interetnice să fie votate mai multe avize pozitive ale  proiectelor de demisii.

Potrivit deputaților PSRM, aviz pozitiv au dat comisiile Administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Comisia agricultură şi industrie alimentară și Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice.

Deputatul socialist Grigore Novac, membru a Comisiei drepturilor omului și relații interetnice menționează că au fost propuse 6 proiecte:

Publicitate

1. Proiectul nr. 343, Proiectul de Hotărîre pentru inițierea de eliberare din funcție a Procurorului General al Republicii Moldova.2. Proiectul nr. 344, Proiectul de Hotărîre pentru inițierea de eliberare din funcție a unor membri ai Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova.3. Proiectul nr. 345, proiectul de Hotărîre pentru inițierea de eliberare din funcție a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului a Republicii Moldova.4. Proiectul nr. 346, Proiectul de Hotărîre privind inițierea de eliberare din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție a Republicii Moldova.5. Proiectul nr. 347, Proiectul de Hotărîre privind inițierea de eliberare din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.6. Proiectul nr. 348, Proiectul de Hotărîre privind inițierea de eliberare din funcție a guvernatorului Băncii Naționale a Republicii Moldova.

La această listă se mai adaugă și un proiect al PCRM ce se referă la demiterea șefului de conturi. Totodată PSRM a mai înregistrat și o moțiune de cenzură semnată de 24 de deputați, care mai are nevoie încă de doi deputați pentru a putea fi înregistrată.

„Nu au fost incluse în circuit”

Proiectele de lege nu au fost însă votate în cadrul comisiei Juridice, numiri și Imunități. Mai mult decât atât, potrivit direcției juridice a Parlamentului, care se ocupă nemijlocit de înregistrarea și repartizarea pe comisii a proiectelor, „unele proiecte nu întrunesc cerințele constituționale și legale”.

Potrivit site-ului instituției, Biroul Permanent urmează să se întrunească mâine la ora 10:00. După ce au plecat din rândurile deputaților Vlad Plahotniuc, vice-preșdintele PD și Valeriu Streleț, care a devenit prim-ministru alianța a rămas în minoritate în biroul Permanent. Astfel în prezent din partea AIE sunt reprezentați Andrian Candu, Liliana Palihovici, Vlad Filat și Marian Lupu în timp ce din partea opoziției sunt Vladimir Vitiuc, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Violeta Ivanov și Artur Reșetnicov.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal