VIDEO. Au celebrat alături de nevoiași și oameni în etate. Caritas Moldova a marcat 20 de ani de la fondare

VIDEO. Au celebrat alături de nevoiași și oameni în etate. Caritas Moldova a marcat 20 de ani de la fondare

Una dintre cele mai mari organizații de binefacere din țară, Caritas Moldova, a împlinit 20 de ani de la fondare. Creată în 1995, în sânul Bisericii Romano-Catolice din Moldova, Caritas a marcat aniversarea sa printr-o liturghie în care au mulțumit voluntarilor și beneficiarilor săi.

Chiar dacă 20 de ani de existență ai Caritas s-au împlinit în luna mai, organizația a decis să celebreze alături de cea mai mare parte a beneficiarilor săi - bătrânii - chiar de Ziua Internațională a Persoanelor în Etate. Vârstnicii au avut parte de un concert de zile mari la Palatului Feroviarilor din Chișinău cu participarea mai multor ansambluri de dans.

De eveniment s-au bucurat circa 500 de persoane în etate și social-vulnerabile din Chișinău. După ce au aplaudat, au fredonat și au zâmbit admirând dansatorii, bătrânii au primit câte un cadou dulce de la organizatori.

Cei care stau la temelia fundației Caritas Moldova, spune că după 20 de ani simt o bucurie, dar și o responsabilitate față de beneficiarii organizației.

În acest an, oaspetele de onoare al Caritas Moldova a fost secretarul general al Caritas Europa, Jorge Nuno Mayer, care a rămas impresionat de activitatea oficiului moldovenesc.

Fiindcă unii dintre ei nu ies din casele lor sau chiar din pat, Caritas a mers la ei acasă cu daruri. De la sediul organizației din comuna Stăuceni, mașinile cu asistenți sociali au plecat către vârstnicii din localitate.

Unul dintre beneficiari este Anatolie Chitic. Bărbatul a suferit un atac de cord, are diabet zaharat, dar este complet singur. El spune însă că după ajutorul acordat de Caritas a început să-i fie mult mai ușor.

Caritas a merg acasă și la Natalia Lizun. Femeia are 92 de ani, iar de cinci ani nu mai iese din casă. Deși nu prea vede și aude cu greu, vorbește mult despre anii pe care i-a petrecut într-un lagăr de muncă în Germania.

Principalele categorii de beneficiari ai Caritas Moldova sunt persoanele în etate cu surse minime de existenţă, persoanele fără adăpost, persoanele cu dizabilităţi, și bolnavii incurabili, iar în comuna Stăuceni există și o grădiniță gestionată de Parohia Romano-Catolică.Anual peste 10 000 de persoane primesc asistență socială în cadrul programelor Caritas Moldova pe întreg teritoriul țării.

P.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal