VIDEO. Ambasadorul României la Chișinău: Europa e la un Prut distanță

VIDEO. Ambasadorul României la Chișinău: Europa e la un Prut distanță

27 de tineri din universitățile din țară participă în aceste zile la seria de seminarii „Eu - Moldova. Calea spre succes”. Cursul cuprinde atât sesiuni de instruire teoretică privind  Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, cât și cursuri practice concentrate pe gândirea analitică și dezvoltarea competetențelor de a vorbi în public. „Europa e la un Prut distanță”, este mesajul pe care a ținut să îl transmită tinerilor Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca. 

Reporterul Agora a discutat cu unii dintre acești tineri pentru a afla primele impresii.

„Sunt mereu în căutare de noi seminare, traininguri pentru dezvoltare profesională și a carierei. Sunt un susținător activ al cursului european al Republicii Moldova. De aceea sunt mereu în căutare de noi informații despre UE, cum putem să ne încadrăm în Uniunea Europeană, mai repede și mai eficient, pentru a profita de beneficiile pe care ni- le oferă”, a declarat Adrian Savcenco, Universitatea de Stat din Moldova.

Publicitate

Mihai Cernauțan este student la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și se arată convins că viitorul Republicii Moldova va fi unul european.

„Am venit cu scopul și dorința de a afla cât mai multe despre implementarea Acordului de Asociere. Ținând cont de faptul că politica noastră externă este orientată spre un viitor European, este important să cunoaștem ce ne aduce acest accord”, a subliniat Mihai.

„Impresiile sunt foarte bune. Studiez la relații internaționale și e o oportunitate foarte bună pentru a-mi aprofunda cunoștințele în domeniu. Chiar ieri al doilea seminar a fost ceva nou pentru mine despre cum să-și creezi un business, care sunt primii pași, provocările. Primii pași sunt de fapt inițiativa noastră și voința. Mai importantă este ideea decât suma de bani necesară”, a afirmat Diana, student la Universitatea de Studii Europene din Moldova.

Unul dintre speakeri a fost Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

„E o încercare de a promova cultura integrării europene acolo unde ea poate produce fructe și anume la nivelul viitorilor lideri ai Republicii Moldova. Asta am citit pe chipurile tinerilor, că își doresc să fie liderii de mâine ai Republicii Moldova, cei care vor lua în mâinile lor destinul european al acestei țări”, a declarat oficialul.

La finalul proiectului, cei mai buni și activi participanți vor beneficia de o vizită de studiu în România.

„Am sentimentul că nu o să regrete călătoria în România. Clujul este un oraș care evoluează foarte bine, un oraș cu o istorie veche, un oraș cu o populație universitară foarte mare de peste 100 de mii de studenți, cu o universitate aflată în topurile mondiale. Dacă vor merge la Cluj, tinerii vor avea ocaziasă se întâlnească cu persoane care au participat la integrarea europeană a Românieiși îmi doresc doresc foarte mult ca această experiență să fie una relevantă pentru ei. Mesajul e că Europa este la un Prut distanță, nu mai departe”, a conchis Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal