Reprezentanții Ministerului Agriculturii și al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului consideră că formatul în care s-a desfășurat în acest an Ziua Națională a Vinului este un mare succes, chiar dacă pentru organizarea acestuia a fost alocat foarte puțin timp.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, precum și al unor vinării au prezentat rezultatele Zilei Naționale a Vinului 2015.
„Evenimentul organizat în perioada 1-4 octombrie 2015 s-a dovedit a fi un mare succes. Vizitatorii au reușit să vadă procesul de producție și îmbuteliere. Chiar dacă a fost o situație dificilă am ieșit cu brio. În anii viitori ar fi ideal să fie combinate evenimentele din PMAN și vizitele la vinării ”, a declarat viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vlad Loghin.
„Într-o perioadă foarte scurtă am reușit să organizăm evenimentul într-un alt format. Vizitatorii au rămas mulțumiți. În 4 zile la cele trei puncte de informare au fost distribuite 15 mii pliante referitor la pachetele oferite pentru 11 destinații vinicole. La sosirea în aeroport au fost oferite 9200 de sticle cu simbolul Wine of Moldova . Aproximativ 3 mii de persoane au beneficiat de transportul oferit de Oficiului Naţional al Viei şi Vinului . În total 17 mii de pers au vizitat vinăriile, care au procurat aproximativ 15 mii de sticle de vin. Noi considerăm acest eveniment petrecut cu succes deși am avut puțin timp pentru organizarea lui în acest format.”
În total pentru acest eveniment s-au alocat 793 mii lei, dintre care pentru transport 227 mii lei.
„Am fost puși într-o situație de a inventa ceva nou, pentru a primi turiștii străini și consumatorii autohtoni. Din acest motiv am ales destinația Butuceni. Nu credeam că atâta lume nu a vizitat niciodată Orheiul Vechi. În 2 zile noi am primit 2500 de turiști locali și internaționali. Unele vinării nu au oprit procesul de producere. Formatul este unul bun și ar fi bine să-l combinăm cu evenimentele din PMAN”, consideră Președintele Asociației micilor producători de vinuri din Moldova, Ion Luca.
„Am fost surprinși de numărul mare de turiști care a venit la noi. Am avut vin și mâncare pentru toți vizitatorii. Au fost ceva probleme cu logistica din cauza fluxului mare de vizitatori la care nu ne-am așteptat. Oamenii au putut vedea cum are loc procesul de producere și îmbuteliere. Sper că acest format să nu fie modificat pentru anii viitori. E o experiență foarte bună față de anii precedenți. La noi în satul Puhoi s-a terminat toată brânza și a trebuit să o cumpărăm din satele vecine”, a declarat Andrei Sîrbu, reprezentantul companiei vinicole Asconi.
„Nu este adevărat că au venit mai puțini turiști străini la evenimentul din acest an. Datele statistice de la poliția de frontieră arată că în perioada 1-4 octombrie 2015 au venit 3400 turiști străini, iar în perioada similară din 2014 au venit 3437 turiști străini. Din numărul total de turiști străini au fost excluși acei care au venit din Rusia Ucraina și Romania, fiindcă există o mare probabilitate să fie și cetățeni ai R .Moldova.
Prin aeroport au venit 5300 persoane, iar aceeași perioadă din în 2014 au fost 5198 de persoane. Astfel, cifrele arată că nu am avut mai puțini turiști,” afirmă Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Dumitru Munteanu.
Reprezentanții mai multor companii vinicole precum și al Oficiului Național al Viei și Vinului au combătut cifrele și concluziile Federației de Promovare a Turismului, care a calculat pierderi de 8,2 mln euro, cauzate de modificarea formatului Zilei Naționale a Vinului. „Nu era posibil ca într-un timp așa de scurt să fie efectuate aceste calcule, ele sunt eronate și reprezintă niște minciuni, care au prins bine la public”, afirmă Ion Luca.
Vezi și aceste știri

Reacția ex-ministrului Jizdan, după ce PCCOCS a descins cu percheziții la domiciliul său: Am oferit tot terenul necesar

Curtea de Apel Chișinău examinează cererea avocaților de eliberare a lui Igor Dodon din arest la domiciliu. Afară - protest
