Cum s-a desfășurat Ziua Mondială a Sănătății Mintale în acest an

Cum s-a desfășurat Ziua Mondială a Sănătății Mintale în acest an


Ziua Mondială a Sănătății Mintale este dedicată solidarității cu oamenii care trăiesc cu boli mintale și familiilor lor, precum și contribuției în lupta împotriva stigmatizării. Astăzi a avut loc evenimentul consacrat Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, zi dedicată „Demnității în domeniul sănătății mintale”.

Tema aleasă indică modul în care demnitatea poate fi asigurată în toate dimensiunile corelate cu domeniul sănătății mintale, incluzând modul de îngrijire a beneficiarilor, precum și atitudinea publicului larg.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost marcată pentru prima dată în data de 10 octombrie 1992, la inițiativa Federației Mondiale pentru Sănătate Mintală și apoi preluată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit OMS, la nivel mondial, peste 450 de milioane de oameni sunt afectați de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament, tulburări neurologice și de consecințele utilizării substanțelor interzise. Conform studiilor desfășurate în Uniunea Europeană, mai mult de 38% din populație suferă anual de o tulburare mintală. Cele mai frecvent întâlnite boli mintale sunt anxietatea, depresia și demența. Cele mai recente estimări arată că unul din patru adulți  se vor confrunta cu dificultăți de sănătate mintală, iar frecvența afecțiunilor mintale va crește de la 12% din totalul afecțiunilor cu dizabilități, cât este în prezent, până la 15% în 2020.

În Republica Moldova, datele statistice arată că incidența tulburărilor mintale și de comportament a înregistrat în 2014 o ușoară creștere, fiind de 61,8 cazuri la 10.000 de locuitori, comparativ cu 2013 când au fost înregistrate 59 de cazuri la 10.000 de locuitori.

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală deschis astăzi la Orhei este cel de-al doilea centru care aplică metodologia de tratament flexibil asertiv comunitar, în cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova. Noul centru este dotat asemenea centrelor comunitare de sănătate mintală din Olanda. Acesta dispune de o sală pentru terapie ocupațională, o sală de proceduri, două cabinete medicale și un cabinet pentru asistentul social, toate complet mobilate și dotate cu aparatură de ultimă generație.

În cadrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei își desfășoară activitatea un psiholog, doi psihiatri, dintre care unul este specializat pe tratarea copiilor cu probleme de sănătate mintală, patru asistente medicale și un asistent social.

Aceștia au la evidență 3.194 de beneficiari, dintre care 325 sunt copii. Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din raionul Orhei sunt, în ordinea incidenței, retardul mintal - 1.282 de beneficiari, tulburările organice nepsihotice - 946 de beneficiari, schizofrenia - 408 beneficiari și epilepsia - 241 de beneficiari.

Echipa de profesioniști ai Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei au fost instruiți de către experții Trimbos Moldova și cei din cadrul Trimbos Instituut și GGZ Noord-Holland-Noord (Olanda) cu privire la aplicarea metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar.

„Pentru municipiul și raionul Orhei, lansarea activității Centrului Comunitar de Sănătate Mintală înseamnă disponibilitatea unor servicii sociale și medicale de sănătate mintală de care pot beneficia persoanele afectate de tulburări mintale ori de câte ori este nevoie, într-un mediu prietenos, aproape de locul de trai și de familie. Acest proiect, finanțat de Guvernul Elveției, susține inițiativa Ministerului Sănătății de reformare a serviciilor de sănătate mintală din toată țara prin implementarea unor metode moderne utilizate cu succes în mai multe state europene și adaptate la condițiile Republicii Moldova”, a spus Natalia Cernat, coordinator comunicare al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

„Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății Mintale ne îndreaptă atenția spre importanța respectării drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, în particular prin respectarea demnității lor. În domeniul sănătății mintale, demnitatea implică a pune accentul pe îngrijiri centrate pe persoană, axînd eforturile de îngrijire și recuperare pe necesitățile și aspirațiile personale. Ne dorim ca îngrijirile de sănătate mintală să conducă la integrarea socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. În acest context, îmi face o mare plăcere să anunț deschiderea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Orhei în această zi specială. Acest Centru este unul din cele patru centre-pilot care vor derula un model integrat de servicii comunitare, la baza căruia stă respectarea drepturilor și demnității utilizatorului acestor servicii și oferirea de îngrijiri cât mai aproape de casa beneficiarului, punînd mereu accentul pe promovarea recuperării și reintegrării în comunitate”, a zis Ionela Petrea, managerul Proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“.

„Ajutorul și îngrijirea specializată de sănătate mintală la standarde europene sunt de astăzi disponibile în Orhei, prin deschiderea acestui nou centru comunitar din cadrul Reformei Serviciilor de sănătate mintală. Un centru de sănătate mintală unde beneficiarii sunt asistați în baza metodologiei de tratament flexibil asertiv comunitar. Un centru din cadrul Reformei serviciilor de sănătate mintală ai cărui psihiatri, psihoterapeuți, nurse și asistenți sociali sunt instruiți să-i trateze și să-i asiste pe beneficiari, la fel ca-n Olanda, Elveția și în alte țări europene”, a mai spus Victoria Condrat, director executiv Trimbos Moldova.

„Ne-am propus să deschidem Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei în pragul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale fiindcă instituția noastră este o verigă importantă în profilaxia și tratarea oamenilor cu probleme de sănătate mintală. E greu de determinat o minte sănătoasă de o minte cu deficiențe. Avem o prioritate și o datorie să stăm la straja acestei granițe astfel încât oamenii sănătoși să nu treacă în zona cu deficiențe”, a precizat Iurie Lupacescu, directorul Centrului de Sănătate Nr. 1, Orhei.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma serviciilor de sănătate mintală se bazează pe implementarea conceptului de Tratament Flexibil Asertiv Comunitar (FACT - Flexible Assertive Community Treatment), utilizat cu succes în Marea Britanie, Olanda și SUA, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe multidisciplinare. Astfel, echipele FACT care vor opera în țară vor fi compuse dintr-un psihiatru, asistente medicale și sociale, un psiholog și un terapeut ocupațional.

Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este implementat de un consorțium internațional, liderul căruia este Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, Institutul NIVEL, Liga Română pentru Sănătate Mintală și Luzern Psychiatrie, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Romanul „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde”

Romanul „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde”

840 de milioane de euro colectaţi din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

840 de milioane de euro colectaţi din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”

Advertoriale
MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  „Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”: Veaceslav Ioniță susține că a fost chemat la CNA pentru a fi audiat în cazul ANRE
 • 4
  Mai multe ilegalități, depistate la o carieră de piatră din nordul țării. Au fost sesizate mai multe instituții de stat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.