La două ore de zbor din Paris, Republica Moldova a devenit cea mai săracă țară din Europa. În timp ce țara se confruntă cu șomajul endemic în zonele rurale, peste un milion de moldoveni, o treime din populație, a părăsit locurile sale de trai. În căutarea unei vieți mai bune, oamenii au plecat în Europa, Rusia sau România, țara vecină cu care Republica Moldova împărtășește aceeași limbă și aceeași istorie. În Franța oficial se află 5000 de moldoveni, sau chiar mult mai mult conform datelor prezentate de membrii diasporei. Postul francez de televiziune Public Sénat și Wild Angle productions au realizat un documentar din seria „Dedesubturile mondializării” despre Republica Moldova, transmite Agora.
Documentarul începe cu plecarea moldovenilor din Chișinău în Paris. Călătoria cu autocarul va dura 36 de ore. Din 2014, moldovenii circulă liber în Uniunea Europeană, o decizie care a accelerat migrația. Oficial ei pleacă în vacanță, în realitate însă, speră să găsească de lucru. Alții pleacă în est, în Federația Rusă. Din patru milioane de locuitori, o treime deja a părăsit țara. 30 la sută sunt sub pragul sărăciei, și din ce în ce mai mulți devin candidați la exil.
La 2500 de kilometri de țară, în departamentul francez Essonne, enoriașii ruși, români și moldoveni, se reunesc pentru a participa la slujba religioasă oficiată de părintele Nicodim în trei limbi. În Franța moldovenii lucrează în construcții, serviciul de deservire tehnică, sau îngrijirea copiilor, se spune în film.
Moldavie, une si longue absence - Les dessous... publicsenat
Documentarul prezintă istoriile a câtorva din cei circa 40 de mii de moldoveni stabiliți în Franța, conform datelor neoficiale, dar și ale copiilor lăsați în Republica Moldova.
În orfelinatul situat la frontieră cu Ucraina trăiesc circa 60 de copii de la 4 la 17 ani, handicapați, retardați mintal, dar și copii ai emigranților. „Ministerul ne dă bani pe alimentație, salariile noastre, lumina electrică, gazul, încălzirea. Pentru îmbrăcăminte și pentru încălțăminte noi nu avem finanțe. Suntem susținuți foarte mult de sponsori”, spune directoarea instituției, Angela Căpățină.
Alcătuită la 80% din românofoni, Republica Moldova se află mereu sub influența Rusiei. La Chișinău, de la independența încoace partidele pro-ruse și pro-europene nu încetinesc să dispute puterea. Alternanța între proiectele radical opuse frânează dezvoltarea țării. „Statul se dovedește a fi foarte ineficient. În republica Moldova nu există un consens național și o conștientizare a problemei cum să efectuăm tranziția de la realitățile socialiste, sovietice la realitățile dictate de ziua de azi”, spune analistul politic, Oazu Nantoi.