*Acest material este sponsorizat

Noi orizonturi pentru industria IT din Moldova cu Tekwill – Centrul de Excelență în domeniul TIC

Noi orizonturi pentru industria IT din Moldova cu Tekwill – Centrul de Excelență în domeniul TIC

La data de 9 octombrie profesioniști, manageri și antreprenori din domeniul IT s-au întrunit în cadrul Tekwill Sneak Peek Night, un eveniment deschis, dedicat discuțiilor privind crearea unui ecosistem propice dezvoltării antreprenoriatului IT și inovațiilor în Republica Moldova și rolul viitorului Centru de Excelență în domeniul TIC în cadrul acestui ecosistem. Oaspeții evenimentului au fost antreprenori IT de succes din Republica Moldova și de peste hotare. Imagini din cadrul Tekwill Sneak Peek Night aici.

Organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), evenimentul a dezvăluit viziunea și misiunea viitorului Centru de Excelență în domeniul TIC în crearea premiselor pentru dezvoltarea afacerilor IT și a oportunităților extraordinare de care va beneficia industria IT și economia Republicii Moldova grație acestei inițiative. Partener media al evenimentului: AGORA.

”Tekwill Sneak Peak Night este un prim eveniment de lansare a programelor de susținere a antreprenoriatului, în cadrul căruia unii dintre cei mai valoroși și deschiși experți în domeniul IT au dezvăluit experiențele de inițiere și dezvoltare a afacerilor profitabile. Evenimentul poartă numele viitorului Centru de Excelență în domeniul TIC - Tekwill, întrucât este lansat sub auspiciile acestuia și ținând cont de faptul că unul dintre obiectivele prioritare ale Centrului este poziționarea Moldovei în calitate de hub atractiv pentru domeniul IT pe plan regional și de ce nu - și mondial”, Ana Chirița, Director Executiv, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Coordonatorul Proiectului Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC finanțat de către USAID.

Lansat prin parteneriat public-privat, Tekwill își propune să impulsioneze creșterea economică a Republicii Moldova prin asigurarea fluxului suficient de specialiști înalt calificați pentru industria TIC și asigurarea unui ecosistem favorabil dezvoltării antreprenoriatului și potențialului de inovare. Centrul va fi creat cu suportul inițial al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în valoare totală de 2 mln USD pentru perioada 2015-2018 și cu participarea Guvernului și partenerilor din sectorul privat.

”Pregătirea solidă a specialiștilor și creșterea continuă a calității capitalului uman este un important avantaj competitiv al sectorului TIC al Republicii Moldova în plan regional. Prin crearea Centrului de Excelență TIC “Tekwill” ne propunem să minimizăm neconcordanța dintre curriculumul facultăților de profil și cerințele pieței muncii și să excludem discrepanța care survine ca urmare a unei comunicări insuficiente dintre companiile IT și universități, discrepanță care devine tot mai pronunțată în ultimul timp. În plus, în noul centru de excelență TIC care se va lansa în 2016 vor fi spații moderne de accelerare și co-working, unde la sigur vor apărea idei și tech startup-uri de talie internațională”, Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova.

Creat în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Centrul va pune la dispoziție un mediu de studiu tehnologic avansat, reprezentat prin laboratoare și săli dotate cu echipamente de ultimă generație, programe educaționale și practice performante, tehnologii de ultimă oră, asigurând în același timp oportunități importante pentru dezvoltarea antreprenoriatului IT și oferind acces la spații de co-working, programe de mentorat, evenimente antreprenoriale etc.

Companiile IT din Moldova susţin inițiativa de creare a Centrului de Excelență și consideră ca acesta poate contribui semnificativ la creșterea și poziționarea sectorului IT din Moldova. Sectorul privat va avea o contribuție foarte importantă în alianța stabilită pentru dezvoltarea Centrului, suportul acestuia fiind reprezentat prin noi resurse educaționale și tehnologii, activități de instruire, proiecte practice și programe de mentorat, transfer de cunoștințe și experiență.

Prezent în cadrul Tekwill Sneak Peek Night, Kumail Jetha, Manager General Endava Moldova, a menționat: „Centrul de Excelență IT din Moldova este un reper major în dezvoltarea comunității TIC. Acesta demonstrează o colaborare sănătoasă între mediul academic, cel public și sectorul privat. Endava este un partener-cheie pentru Tekwill și va acționa ca suport pentru conceptele inovatoare în educație și dezvoltare a competențelor în domeniul ingineriei software și servicii IT.

Inovația este parte a ADN-ului nostru de la Endava, așa că suntem încântați să lucrăm cu Tekwill pentru a continua dezvoltarea sectorului IT din Moldova, și de a crea mai multe locuri de muncă în țară.”

Tekwill Sneak Peak Night a fost moderat de Max Gurvits, Fondator al CCC Startups și Startup AddVenture, unul dintre cei mai activi membri ai scenei regionale de startupuri, antreprenor și investitor activ în Europa și Orientul Mijlociu. În calitate de mentor de startupuri și angel investor, Max se focusează în special asupra Europei de Est și Balcani şi depune eforturi substanţiale pentru crearea ecosistemului de startupuri în regiune.

Referindu-se la oportunitățile și perspectivele care se conturează în domeniul IT din Republica Moldova, Max a menționat: ”Moldova deține un potențial utilizat insuficient atunci când ne referim la industria IT. În această țară există o bază puternică de competențe tehnologice, dar de asemenea, un deficit semnificativ de abilități pentru business și dezvoltarea produselor. În acest sens, Moldova nu este foarte diferită de statele vecine, dar datorită dimensiunilor relativ reduse, piața este mai agilă și ar putea să se adapteze mai repede.

Din acest considerent cred că Tekwill este un proiect extrem de important pentru Moldova. În cazul în care actorii relevanți colaborează într-un mod productiv, asemenea spațiu poate deveni un punct focal pentru creștere în domeniul IT, lărgind oportunitățile pentru afacerile IT deja existente și noii antreprenori și contribuind astfel la creșterea deopotrivă a valorii produselor și serviciilor lor.”

Tekwill Sneak Peek Night s-a încheiat cu un Pitching Drill, în cadrul căruia startup-erii locali și-au prezentat proiectele și au primit feedback din partea experților invitați. Cele mai bune idei de startup au fost premiate cu bilete la TRACTION Camp Odessa, tabără de startup-uri din 27-29 octombrie.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Canada va trimite aproape patruzeci de vehicule blindate de luptă către Ucraina

Canada va trimite aproape patruzeci de vehicule blindate de luptă către Ucraina

Erdogan spune că Suedia a promis Turciei să extrădeze 73 de persoane

Erdogan spune că Suedia a promis Turciei să extrădeze 73 de persoane

Advertoriale
Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli

Apus, muzică live și atmosferă colorată: maib și agenții imobiliari au celebrat parteneriatele de succes

Apus, muzică live și atmosferă colorată: maib și agenții imobiliari au celebrat parteneriatele de succes

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Școala din Moldova, între paragină și elită. Exemplul a două școli din r. Orhei, unde unii elevi beneficiază de condiții de top, iar alții nu au nici măcar WC în bloc (VIDEO)
 • 2
  Armata rusă s-a retras de pe Insula Șerpilor. Ministerul Apărării de la Moscova: Gest de bunăvoință
 • 3
  Dumitru Robu crede că sunt șanse ca Ilan Șor să fie extrădat. Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Plahotniuc, Platon și Andronache
 • 4
  Putin îi răspunde lui Johnson la afirmația despre gen și declanșarea războiului în Ucraina: Margaret Thatcher a trimis trupe în Insulele Falkland
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.