FOTO. Industria ușoară din Moldova, pregătită pentru atragerea investițiilor și Outsoursing

FOTO. Industria ușoară din Moldova, pregătită pentru atragerea investițiilor și Outsoursing
Colaj: Agora.md

Industria ușoară din Republica Moldova deține primele poziții în topul domeniilor prioritare de atragere a investițiilor. Pentru a spori și mai mult vizibilitatea companiilor din domeniu, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în colaborare cu mai mulți parteneri, a organizat o serie de întrevederi de lucru și negocieri permanente cu oameni de afaceri străini și potențiali investitori. De rând cu acestea, întreprinderile cu profil textil din țară au participat la mai multe târguri și expoziții internaționale specializate.

Majoritatea antreprenorilor s-au întors optimiști de la expozițiile internaționale la care au luat parte.    

Contracte de mii de euro, semnate de fabrica „Ionel”

Moldova a participat deja a noua oară la expoziția „Textillegprom” de la Moscova, organizată în acest an în perioada 22-25 septembrie. Printre companiile care ne-au reprezentat anul acesta se numără „Steaua Reds”, „Odema”, „Infinity” , „Ionel” SA.

Fabrica de confecții „Ionel” a participat la expoziție cu trei branduri de haine pentru femei și bărbați. Potrivit reprezentanților companiei, expoziția a fost o oportunitate binevenită pentru a analiza cererea și atitudinea cumpărătorului, precum și pentru a studia politica prețurilor promovată de companii similare din Rusia, Belarus și Țările Baltice.

Mai mult, reprezentanții „Ionel” SA s-au întors acasă cu o ofertă de colaborare din partea unei companii private, interesată să procure 1000 de sacouri pentru băieți, suma contractului  constituind aproximativ 20 de mii de euro. Un alt contradct, în valoare de 30 de mii de euro, a fost semnat cu o companie din Voronej. Astfel, fabrica „Ionel” urmează să le furnizeze mai multe modele de sacouri bărbătești pentru comercializare în orașul Voronej. Pe lângă aceasta, în prezent este analizată posibilitatea deschiderii unui show-room al producătorului moldovenesc în Rusia, precum și cooperarea cu unul din magazinele on-line rusești.

ICS STEAUA REDS

O altă companie care a parrticipat la expoziția din capital Federației Ruse a fost Steaua Reds. 

„Am pus mult preț pe participarea noastră în cadrul expoziției de la Moscova. Trecem prin momente când partenerii de pe piața rusă sunt mai rezervați în privința  colaborarii cu întreprinderile din țările instabile din punct de vedere politic. Pentru noi este foarte important că am stabilit colaborări cu două companii rusești. Vom continua să lucrăm cu LEXMER (or. Ivanovo), pentru care vom elabora colectia toamnă-iarnă 2016. Totodată, pentru marca comercială CHKALOV (or. Moscova) urmează să producem patru mostre pentru colecția primavară-vară 2016 și alte 25 de mostre din colecția toamnă-iarnă 2016”, a declarat Violeta Cojocaru, Marketing Manager, ICS STEAUA REDS SA. 

Cu doar o săptămână înainte de expoziția de la Moscova, reprezentanții companiei  STEAUA REDS reveniseră acasă de la expoziția „Zoom by Fatex”, din Paris. 

„Standul nostru de la Paris a fost vizitat de companii din Franța, Belgia, Rusia, Cehia și America, care s-au interesat de tricotajele noastre. Ca urmare, în timpul apropiat, vom fi gazda unor vizite de afaceri din partea reprezentanței YKK România. Sperăm să întâlnim și delegația producătorului de tricotaje și confecții textile Mobiente”, mai spune Violeta Cojocaru. 

Republica Moldova la Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii „BIFE SIM” 2015, București 

Între 19 și 23 septembrie 2015, la București, s-a desfășurat Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE SIM. Aproape 300 de companii din România, Bulgaria, Polonia, Italia, Turcia, Republica Moldova au participat la această expoziție cu peste 5000 de piese de mobilier și accesorii. 

Republica Moldova a participat la târg cu un stand comun de țară, echipa noastră fiind formată din reprezentanții mai multor organizații, cum ar fi Uniunea Producătorilor de Mobilă, MIEPO, dar și companii de profil. Printre ele se numără Tronex-Com SRL, Panmobili SRL și Tiara Prim SRL. La final, participanții au menționat că târgul a fost o ocazie importantă pentru a interacționa cu potențiali distribuitori, designeri, arhitecți, companii de logistică, furnizori de materie primă, dar și consumatori finali. 

Maxim Magulciac, manager de vânzări Tronex-Com SRL, prezentă pe piață ca brandul Still Ferro, spune că anume această expoziție le-a deschis porțile spre piața europeană.

„De mai bine de un an colaborăm cu MIEPO. Anul trecut, această organizație a sponsorizat participarea companiei noastre în cadrul expoziției BIFE-SIM 2014 la Bucuresti, unde am găsit parteneri noi, strategici, pentru ca în prezent să ne desfășurăm activitatea în România și Ungaria. Anul acesta a apărut posibilitatatea de a  încheia contracte de colaborare cu o rețea de magazine specializate din Franța (peste 200 de magazine). Am stabilit contacte utile pentru lărgirea exportului în Spania, Belgia, Cipru si Rusia. În total peste 2000 de persoane au primit materiale promoționale despre brandul nostru. Următorul pas sperăm să fie participarea la expozitia din Köln, în ianuarie 2016. Este expozitia de top din industria mobilei și mizăm mult pe ajutorul MIEPO. Ne dorim să devenim prima companie autohtonă din domeniul mobilei, care să reprezinte țara noastră la o expoziție de nivel mondial”, a subliniat Maxim Magulciac. 

Tângul Internațional de mobilă de la București a fost apreciat și de celelate companii autohtone drept o oportunitate perfectă de a studia noile tendințe și inovații în domeniul producerii mobilei. 

„Tiara-Prim” SRL despre BIFE-SIM 2015 

„Per total am primit în jur de 70 cereri de achiziție din partea persoanelor fizice (vizitatorilor). Au fost purtate discuții cu Președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din Belgia și Franța. Cel mai important rezultat al expoziției a fost decizia de a deschide o reprezentanță a companiei TIARA la București, care va dezvolta o rețea de  distribuție în toată țara. Mulțumim organizatorilor, MIEPO si „Uniunii Producătorilor de Mobilă” din Republica Moldova pentru munca competentă și atenția acordată pe parcursul evenimentului in întregime”, a declarat reprezentantul companiei Tiara-Prim. 

Expo Milano, platforma perfectă pentru comunicare

Subiectul textilelor a fost readus în discuție și în cadrul Expoziției de la Milano, în timpul săptămânii investiționale dedicate industriei ușoare și componentelor auto, care a avut loc în perioada 7 - 11 septembrie. 

În cadrul acesteia, aproximativ 30 de companii italiene active în domeniul textilelor, au manifestat un interes sporit față de facilitățile investiționale, pe care le oferă Republica Moldova, ca urmare a semnării acordului DCFTA, în special în Zonele Economice Libere. Paleta companiilor italiene, prezente la lucrările dedicate textilelor, s-a remarcat printr-o diversitate aparte: de la producători de țesături, tapițerii, fibre textile sau producători de cămăși pentru femei și bărbați, până la companii care de mai bine de patru decenii produc pentru piața italiană fibre pentru mopuri, șireturi pentru incaltaminte ș. a. 

La rândul lor, producătorii moldoveni au remarcat avantajele existente în țara noastră. În această ordine de idei, Liliana Luncașu, a vorbit despre istoria de succes a companiei CB-TEX: „Competența și experiența de peste 40 de ani în  domeniul confecțiilor, a investitorului italian, cumulate cu nivelul de calificare și flexibilitatea personalului nostru, ne-au sporit numărul angajaților până la 280 de persoane, cu contracte de muncă pe durată nedeterminată”. Printre clienții companiei se numără astăzi branduri cunoscute, precum  Trussardi sau Acerbis. 

Expo Milano

Din 1 mai până pe 31 octombrie 2015, Republica Moldova participă, în premieră, cu pavilion propriu, la expoziția globală Expo-Milano 2015, care se desfășoară la Milano, Italia. Genericul ediției este ,,Hrană pentru planetă. Energie pentru viaţă”. În primele trei luni de la lansarea Expo-Milano 2015, pavilionul Republicii Moldova a găzduit variate evenimente de prezentare a celor mai importante ramuri ale economia țării: agricultură, textile, vinificație, turism. De asemenea, vizitatorii au parte de diverse expoziții de picturi, precum și master-class-uri culinare. 

„EXPO” este una din cele mai importante expoziții mondiale generice. Din momentul instituirii, în 1851, evenimentele „EXPO” au devenit simbol al industrializării și constituie o platformă deschisă pentru demonstrarea progreselor tehnice și tehnologice. În cadrul expozițiilor mondiale, statele promovează idei și tehnologii care schimbă lumea. La EXPO 2015 vor lua parte 140 de țări și numeroase organizații internaționale.

Numărul vizitatorilor va depăși cifra de 20 mln, iar suprafața totală a expoziției va constitui 1,1 mln km pătrați. Detalii pe site-urile www.expo2015.org și www.worldexpo.md 

MIEPO

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) este instituția publică coordonatoare în domeniul implementării politicilor dedicate competitivității, promovării exportului din Republica Moldova și atragerii investițiilor, în care Ministerul Economiei are calitatea de fondator. MIEPO are misiunea să contribuie, în mod sustenabil, la dezvoltarea economică a Republicii Moldova, prin consolidarea competitivităţii companiilor ce activează sau care intenţionează să-şi iniţieze activitatea pe teritoriul Republicii Moldova în diversificarea pieţelor, creşterea exporturilor şi dezvoltarea proiectelor investiţionale pe teritoriul ţării, în conformitate cu priorităţile Ministerului Economiei.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cerul s-a făcut verde. Imagini cu furtuna neobișnuită din SUA (FOTO)

Cerul s-a făcut verde. Imagini cu furtuna neobișnuită din SUA (FOTO)

Rusia îndeamnă R. Moldova să aibă o poziție echilibrată cu privire la primirea ajutorului militar din Occident

Rusia îndeamnă R. Moldova să aibă o poziție echilibrată cu privire la primirea ajutorului militar din Occident

Ucraina se așteaptă să recolteze 50 de milioane de tone de cereale. O cantitate mai mare decât media pe ultimii cinci ani

Ucraina se așteaptă să recolteze 50 de milioane de tone de cereale. O cantitate mai mare decât media pe ultimii cinci ani

Advertoriale
Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Cum să cumperi o mașină în Europa și să o aduci în Moldova?

Maib lansează alto – next level premium banking

Maib lansează alto – next level premium banking

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un deputat din PAS pleacă din Parlament. Iată motivul
 • 2
  Un moldovean originar din UTA Găgăuzia a decedat în războiul din Ucraina. Avea funcție de conducere în armata rusă
 • 3
  Moneda euro a coborât la cel mai scăzut nivel din 2002
 • 4
  Soluție pe ultima sută de metri? Ministerul Economiei plafonează rata dobânzii pentru programul „Prima Casă”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.