Potrivit Bănci Mondiale recunoaşterea pierderilor din sectorul bancar ar putea duce la o majorare a datoriei publice până la 48 % din PIB, în anul 2015, de la 30 %, în 2014. Achitarea acestor datorii va pune presiuni asupra bugetului pentru mulți ani.
În prognoza economică actualizată a Băncii Mondiale este menționat faptul că soluţionarea problemei băncilor aflate în dificultate şi guvernarea defectuoasă din sectorul bancar ar putea adăuga la costurile fiscale şi submina stabilitatea macroeconomică.
Mediul regional nefavorabil, costurile monetare şi fiscale asociate cu rezoluția băncilor aflate în dificultate şi guvernarea defectuoasă din sectorul bancar riscă să submineze stabilitatea macroeconomică obţinută în ultimii ani. Cu niveluri prognozate mai mari ale datoriei publice şi un nivel al rezervelor valutare mai mic, Moldova are la dispoziție instrumente macroeconomice de amortizare limitate pentru a face faţă unei deteriorări şi mai grave a activităţii economice.
Recunoaşterea pierderilor din sectorul bancar ar putea duce la o majorare a datoriei publice până la 48 % din PIB,în anul 2015, de la 30 procente, în 2014. Pentru Moldova este importantă menţinerea unui regim de curs de schimb flexibil, pentru a rezista potențialelor şocuri externe adverse. O creştere mai mică decât cea așteptată a partenerilor comerciali tradiţionali şi incapacitatea de a îmbunătăţi mediul de afaceri intern, ar putea avea un impact negativ mai puternic asupra economiei Moldovei și o creştere consecutivă a nivelului sărăciei.
Pe viitor, sunt necesare reforme structurale pentru a susţine stabilitatea macro-fiscală, a spori competitivitatea economiei moldoveneşti şi pentru a stimula crearea de noi locuri de muncă, se menționează în raport.
Solicitat să comenteze impactul fraudelor din sectorul bancar Ruslan Plontkivsky, economist superior al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova afirmă că „Moldova plătește prin intermediul dobânzilor foarte înalte, iar pe viitor va plăți prin regim fiscal mai sever pentru a achita acele datorii realizate prin intermediul băncilor.
Republica Moldova va trebui, într-un fel sau altul, să plătească mulți ani înainte pentru problemele din sectorul bancar. Trebuie întreprinse măsuri pentru a compensa acest impact negativ, pe termen scurt. În același timp este necesar de a apreveni reapariția unor astfel de situații pe viitor prin îmbunătățirea guvernării sectorului bancar și supervizarea băncilor.”, a subliniat expertul.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)

Spînu, despre tariful la gaz: „ Moldovagaz a depus cerere la ANRE din cauza devierilor negative, dar 24 de lei mi se pare exagerat”

Republica Moldova va primi din România carburanți sub formă de ajutor umanitar
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
