14 copii din Germania au fost torturați, supuși muncii silnice și testelor de medicamente pe teritoriul Moldovei

14 copii din Germania au fost torturați, supuși muncii silnice și testelor de medicamente pe teritoriul Moldovei

Procuratura Generală și Centrul pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane a deconspirat o grupare criminală care a exploatat ani la rând 14 copii de origine germană prin muncă silnică și testare de medicamente antipsihotice. 

Copiii au fost recrutați pe teritoriul Germaniei din familii vulnerabile, din grupurile de copii cu comportament dificil sau antisocial. Inițial, ei au fost aduși pe teritoriul Ucrainei, regiunea Crimeea, unde gruparea a activat din 2006. După ce din 2014 au apărut probleme regionale pe teritoriul Crimeii, copiii au fost transportați în regiunea Odesa, iar de acolo, liderii grupării au decis să transfere copiii în Moldova.

Abonează-te aici la Sinteza Zilei ca să primești cele mai importante știri pe email.

Aici ei erau plasați în apartamente din Chișinău, dar și în Criuleni, Anenii Noi și Ialoveni. Minorii au vârste cuprinse între 12 și 17 ani, dar sunt și câțiva care au atins majoratul după ce ani de-a rândul au fost exploatați. În Moldova, ei trăiau în condiții antisanitare, iar dacă liderii grupări considerau că minorii se poartă urât, copiii erau pedepsiți prin muncă silnică. Ei erau trimiși în raioane pentru a îngriji animalele și să lucreze pe câmp.

Torturați, bătuți și sedați

Pe lângă asta, pe copii au fost testate medicamente de origine necunoscută, care nu sunt înregistrate în Moldova, care afectau sistemul nervos central. De asemenea, liderii grupării voiau să vadă efectul supradozei de medicament asupra copiilor. Pe lângă asta, copii erau bătuți și torturați.

Poliția a deconspirat criminalii după mai mult de un an de investigații, iar copii au fost transmiși sistemului național de referire pentru a le fi acordată protecție socială, medicală și juridică. Copii suferă de boli psihice și stres, iar oamenii legii nu exclud că aceste stări au fost provocate de administrarea medicamentelor.

Liderii riscă detenție pe viață

Activitatea criminală a fost susținută de un ONG din Germania, care finanța aflarea liderilor grupării pe teritoriul Ucrainei, iar apoi și Moldovei. Susținerea financiară a acestui proiect venea din partea Germaniei din bani publici, iar suma transferurilor bănești depășește 300.000 de euro.

Liderul era din Ucraina și este reținut aici în Moldova, având și doi complici. Aceștia planificau să creeze un mecanism de lungă durată prin care să schimbe copiii care nu mai fac față exploatării, dar și să-și extindă activitatea în Muntenegru.

Dacă vor fi găsiți vinovați, conducătorii grupării riscă de la 20 de ani de pușcărie până la detenție pe viață.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.