Iregularități de peste 7 miliarde lei la instituții le auditate de Curtea de Conturi, în 2014

Iregularități de peste 7 miliarde lei la instituții le auditate de Curtea de Conturi, în 2014

Potrivit Curții de Conturi, în 2014 suma iregularităților admise de instituțiile auditate este de peste 7 miliarde de lei. Principala cauză a administrării proaste a banilor publici este lipsa personalului calificat, se constată în raportul Expert-Grup.

Amploarea iregularităților estimate de Curtea de Conturi (CC) a depășit suma de 7 miliarde lei în 2014. Auditurile au scos la suprafață atât probleme tehnice și operaționale în activitatea instituțiilor auditate, dar și lacune ale cadrului legislativ, care nu permit o administrate eficientă ale acestora. În același timp, aproape de 65% din recomandările CC, care au menirea să remedieze situația, nu se execută potrivit raportului al Expert-Grup „Despre cum se pierd banii publici: Monitorizarea îndeplinirii recomandărilor Curţii de Conturi pe anul 2014”.

Pe parcursul ultimului an, nivelul de executare al recomandărilor Curții de Conturi nu a suferit schimbări esențiale, fiind în ușoară scădere (cu 3,5%) față de anul 2013. Acest lucru se datorează în special nivelului scăzut de executare al recomandărilor de către Autoritățile Publice Locale. Principala piedică în implementarea acestor recomandări este lipsa personalului calificat și capacitatea scăzută a administrației publice locale de a genera soluții la problemele identificate, la fel ca și complexitatea recomandărilor formulate în rapoartele de audit, sau timpul insuficient alocat pentru realizarea cestora. Aceste probleme sunt similare și în cazul celorlalte domenii auditate (sector IT, mediu, sănătate publică, subvenționare agricolă), rezultând într-o lipsă de viziune de dezvoltare a acestor instituții publice și o lipsă a direcțiilor de investiții.

Publicitate

Pe lângă lipsa personalului calificat la instituțiile auditate, există și problema fluctuației cadrelor la Curtea de Conturi. Angela Pascaru, membrul Curții de Conturi, a declarat în cadrul evenimentului: „Avem în instituția noastră un grad fluctuație a cadrelor nepermis de înalt. Este foarte dificil pentru noi să instruim un angajat timp de doi ani să efectueze auditul instituțiilor publice, pentru ca mai apoi acesta să plece la un loc de muncă mai bine plătit, iar noi trebuie să repetăm acest proces de instruire prea des”, a conchis doamna Pascaru.

În același timp, unul din principalele progrese în executarea recomandărilor Curții de Conturi se observă la capitolul executării recomandărilor ce țin de cadrul operațional al activității instituțiilor auditate (elaborarea regulamentelor interne, stabilirea mecanismelor de control intern, adaptarea practicilor existente la aquis-ul bunelor practici etc.), care au fost executate cu 20% mai mult decât în anul trecut. La fel, mai mult de jumătate din răspunsurile la recomandări s-au încadrat în termenii oferiți de Curtea de Conturi, răspunsurile oferite fiind relevante, bine structurate și cu actele justificative anexate, iar mai puțin de 15% din răspunsuri oferite nu sunt relevante.

Cu toate acestea, mai puțin de 30% din acțiunile întreprinse de autorități rezolvă problemele de facto existente și garantează că acestea nu se vor repeta în viitor. „În condițiile în care majoritatea problemelor apar din cauza lipsei personalului, lipsa motivațiilor financiare de a atrage profesioniști în domeniu, din cauza sistemului de salarizare actual, presupunem că problemele de administrare ineficientă a resurselor publice, performanțele joase pe unele domenii de primă importanță pentru țară, vor persista”, a declarat Tatiana Savva, economist Expert-Grup și autorul studiului.

Pentru a accelera executarea recomandărilor CC, este necesară îmbunătățirii mecanismului de control parlamentar, o cooperare mai bună cu Guvernul, dar și o colaborare mai intensă cu organele de drept.

„Curtea de Conturi ar trebui să aibă mai multe pârghii în sancționarea instituțiilor publice care au admis iregularități în administrarea banilor publici”, a menționat în acest context Alexandru Nichita, procurorul-șef al secției Investigații financiar-economice din cadrul Procuraturii Generale, prezent și el la eveniment.

De asemenea, este necesar ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului un raport privind recuperarea prejudiciilor constatate de CC de circa 7 miliarde lei în 2014 și implementarea măsurilor pentru înlăturarea iregularităților stipulate in hotărârile Curții de Conturi. În plus, este necesară o colaborare mai strânsă dintre CC și Guvern în vederea implementării unui mecanism de colaborare, mecanism descris în linii generale în Planul de Dezvoltare strategică a Curții de Conturi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal