Iregularități de peste 7 miliarde lei la instituții le auditate de Curtea de Conturi, în 2014

Iregularități de peste 7 miliarde lei la instituții le auditate de Curtea de Conturi, în 2014
Foto: www.guillenserrano.com

Potrivit Curții de Conturi, în 2014 suma iregularităților admise de instituțiile auditate este de peste 7 miliarde de lei. Principala cauză a administrării proaste a banilor publici este lipsa personalului calificat, se constată în raportul Expert-Grup.

Amploarea iregularităților estimate de Curtea de Conturi (CC) a depășit suma de 7 miliarde lei în 2014. Auditurile au scos la suprafață atât probleme tehnice și operaționale în activitatea instituțiilor auditate, dar și lacune ale cadrului legislativ, care nu permit o administrate eficientă ale acestora. În același timp, aproape de 65% din recomandările CC, care au menirea să remedieze situația, nu se execută potrivit raportului al Expert-Grup „Despre cum se pierd banii publici: Monitorizarea îndeplinirii recomandărilor Curţii de Conturi pe anul 2014”.

Pe parcursul ultimului an, nivelul de executare al recomandărilor Curții de Conturi  nu a suferit schimbări esențiale, fiind în ușoară scădere (cu 3,5%) față de anul 2013. Acest lucru se datorează în special nivelului scăzut de executare al recomandărilor de către Autoritățile Publice Locale. Principala piedică în implementarea acestor recomandări este lipsa personalului calificat și capacitatea scăzută a administrației publice locale de a genera soluții la problemele identificate, la fel ca și complexitatea recomandărilor formulate în rapoartele de audit, sau timpul insuficient alocat pentru realizarea cestora. Aceste probleme sunt similare și în cazul celorlalte domenii auditate (sector IT, mediu, sănătate publică, subvenționare agricolă), rezultând într-o lipsă de viziune de dezvoltare a acestor instituții publice și o lipsă a direcțiilor de investiții.

Pe lângă lipsa personalului calificat la instituțiile auditate, există și problema fluctuației cadrelor la Curtea de Conturi. Angela Pascaru, membrul Curții de Conturi, a declarat în cadrul evenimentului: „Avem în instituția noastră un grad fluctuație a cadrelor nepermis de înalt. Este foarte dificil pentru noi să instruim un angajat timp de doi ani să efectueze auditul instituțiilor publice, pentru ca mai apoi acesta să plece la un loc de muncă mai bine plătit, iar noi trebuie să repetăm acest proces de instruire prea des”, a conchis doamna Pascaru.

În același timp, unul din principalele progrese în executarea recomandărilor Curții de Conturi se observă la capitolul executării recomandărilor ce țin de cadrul operațional al activității instituțiilor auditate (elaborarea regulamentelor interne, stabilirea mecanismelor de control intern, adaptarea practicilor existente la aquis-ul bunelor practici etc.), care au fost executate cu 20% mai mult decât în anul trecut. La fel, mai mult de jumătate din răspunsurile la recomandări s-au încadrat în termenii oferiți de Curtea de Conturi, răspunsurile oferite fiind relevante, bine structurate și cu actele justificative anexate, iar mai puțin de 15% din răspunsuri oferite nu sunt relevante.

Cu toate acestea, mai puțin de 30% din acțiunile întreprinse de autorități rezolvă problemele de facto existente și garantează că acestea nu se vor repeta în viitor. „În condițiile în care majoritatea problemelor apar din cauza lipsei personalului, lipsa motivațiilor financiare de a atrage profesioniști în domeniu, din cauza sistemului de salarizare actual, presupunem că problemele de administrare ineficientă a resurselor publice, performanțele joase pe unele domenii de primă importanță pentru țară, vor persista”, a declarat Tatiana Savva, economist Expert-Grup și autorul studiului.

Pentru a accelera executarea recomandărilor CC, este necesară îmbunătățirii mecanismului de control parlamentar, o cooperare mai bună cu Guvernul, dar și o colaborare mai intensă cu organele de drept.

„Curtea de Conturi ar trebui să aibă mai multe pârghii în sancționarea instituțiilor publice care au admis iregularități în administrarea banilor publici”, a menționat în acest context Alexandru Nichita, procurorul-șef al secției Investigații financiar-economice din cadrul Procuraturii Generale, prezent și el la eveniment.

De asemenea, este necesar ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului un raport privind recuperarea prejudiciilor constatate de CC de circa 7 miliarde lei în 2014 și implementarea măsurilor pentru înlăturarea iregularităților stipulate in hotărârile Curții de Conturi. În plus, este necesară o colaborare mai strânsă dintre CC și Guvern în vederea implementării unui mecanism de colaborare, mecanism descris în linii generale în Planul de Dezvoltare strategică a Curții de Conturi.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Remanieri de cadre cu scandal la TRM. Confruntarea publică dintre noul șef al companiei și redactorul-șef de la Actualități Radio

Remanieri de cadre cu scandal la TRM. Confruntarea publică dintre noul șef al companiei și redactorul-șef de la Actualități Radio

Perchezițiile de la ANI: 	Ce spune Procuratura Anticorupție

Perchezițiile de la ANI: Ce spune Procuratura Anticorupție

Avocații au fost auziți și vor avea garanții. Olesea Stamate anunță că va fi modificat Codul de procedură penală (VIDEO)

Avocații au fost auziți și vor avea garanții. Olesea Stamate anunță că va fi modificat Codul de procedură penală (VIDEO)

Advertoriale
OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

OTP Bank face tranziția către o generație nouă de bancomate

Ziua ușilor deschise la Maib: Oportunitățile de angajare studenților interesați de o carieră în vânzări

Ziua ușilor deschise la Maib: Oportunitățile de angajare studenților interesați de o carieră în vânzări

Detaliile care te vor ajuta să te simți acasă. Lucrurile de care ai nevoie pentru o locuință confortabilă (FOTO)

Detaliile care te vor ajuta să te simți acasă. Lucrurile de care ai nevoie pentru o locuință confortabilă (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultimă oră: SUA au oferit un răspuns în scris Moscovei, cu privire la pretențiile ce țin de prezența NATO în estul Europei
 • 2
  Răspunsul NATO pentru Rusia: „Să își retragă trupele ce staționează ilegal în Ucraina, Georgia și Moldova”
 • 3
  Gazprom s-ar opune unui audit real asupra datoriei MoldovaGaz
 • 4
  Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.