ANRE reduce durata permisă pentru întreruperile din reţeaua electrică

ANRE reduce durata permisă pentru întreruperile din reţeaua electrică

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică din 9 octombrie curent, proiectul de modificare şi completare a Regulamentului cu privire la calitatea serviciului de transport şi de distribuţie a energiei electrice, proiect prin care a stabilit valori noi a unor indicatori de calitate a serviciilor respective.

Regulamentul a fost revizuit de către ANRE în scopul aducerii acestuia în concordanţă cu modificările şi completările operate în Legea cu privire la energia electrică prin Legea nr. 27 din 13.03.2014 şi asigurării unui nivel mai înalt al calităţii serviciului de distribuţie al energiei electrice prestat consumatorilor finali. Astfel, ANRE a stabilit nivelul indicatorului SAIDI (System Average Iterruption Duration Index - durata medie a întreruperilor în reţea) pentru anul 2015 în mărime de 400 minute şi pentru anul 2016 - de 380 minute. În ultimii patru ani valoarea acestui indicator a fost diminuată de la 600 minute, în anul 2011, până la 450 minute, în anul 2014. Pentru nerespectarea nivelului stabilit al indicatorului SAIDI, operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice riscă să fie penalizat de către ANRE cu aplicarea unei reduceri a tarifului în mărime de la 0,2% la 1% din tariful aprobat de Agenție pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.

Prin amendamentele operate în Regulament, ANRE a redus şi durata termenilor obligatorii de eliberare a avizelor de racordare la reţelele electrice de transport şi de distribuţie.

Publicitate

Conform acestora, operatorul rețelei de transport și de sistem, operatorul rețelei de distribuție trebuie să elibereze avizele de racordare, în cazul prezentării solicitării însoțite de toate documentele și datele necesare, în următoarele termene:10 zile calendaristice, în cazul solicitărilor de racordare la rețeaua electrică de distribuție a instalațiilor electrice ale unui potențial consumator final; 15 zile, în cazul solicitării de racordare la rețeaua electrică de transport a instalațiilor electrice ale unui potențial consumator final şi 30 de zile, în cazul solicitării de racordare la rețeaua electrică a unei centrale electrice.

Datele colectate de ANRE arată că din cele 11 621 de cereri de eliberare a avizelor de racordare înregistrate în anul 2014 de operatorii reţelelor electrice de distribuţie, au fost eliberate 10 514 avize de racordare, inclusiv 46 - în termen de peste 15 zile, iar 1 107 cereri au fost respinse din motive întemeiate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal