Indicele producţiei industriale s-a redus cu 6%, în luna august

Indicele producţiei industriale s-a redus cu 6%, în luna august
Foto: www.digitalistmag.com

În luna august 2015 faţă indicele producţiei industriale s-a redus cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși în perioada ianuarie-august 2015  acest indice a fost în creștere cu 5%.

În ianuarie-august 2015 indicele producţiei industriale  a fost în crește3re cu 5,0%, față de perioada similară a anului trecut. Totuși în luna august 2015 acest indice s-a redus 6,1%, în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut.

Conform prognozei actualizate a Băncii Mondiale, în a doua jumătate a anului economia moldovenească se va contracta cu 6%.

Industria extractivă în ianuarie-august 2015 comparativ cu ianuarie-august 2014 a înregistrat o descreştere a volumului producţiei cu 7,6%.

Industria prelucrătoare în ianuarie-august 2015 comparativ cu aceeaşi perioada a anului 2014 a înregistrat o creştere a volumului producţiei cu 6,2%, ceea ce a determinat majorarea indicelui general de producţie pe ţară cu 4,8%.

În ianuarie-august 2015 faţă de ianuarie-august 2014 industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 2,8% (ceea ce a generat creşterea indicelui general pe total industrie cu 0,6%). Volumul producţiei a crescut în special la activităţile: prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor - cu 17,4%; fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale - cu 16,7%; producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate - cu 15,2%; fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie - cu 5,4%; fabricarea vinurilor din struguri - cu 4,3%; fabricarea produselor lactate - cu 3,5%.

În acelaşi timp s-au înregistrat reduceri ale volumului de producţie la următoarele activităţi ale industriei alimentare:distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice - cu 37,4% (motivând descreşterea pe total industrie cu 0,6%); prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor - cu 25,6%; producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne - cu 7,7% (motivând descreşterea pe total industrie cu 0,5%).

În ianuarie-august 2015 faţă de ianuarie-august 2014 s-au înregistrat creşteri şi la alte activităţi ale industriei prelucrătoare, cum ar fi: fabricarea echipamentelor electrice - cu 50,7%; fabricarea substanţelor şi a produselor chimice - cu 29,3%; fabricarea de produse farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice - cu 20,6%; fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a. - cu 14,3%; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - cu 11,6%; fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice - cu 10,2%; tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor - cu 5,1%; fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice - cu 4,9%; fabricarea de mobilă - cu 3,3% etc.

Totodată, în perioada de referinţă au avut loc reduceri ale volumului de producţie faţă de ianuarie-august 2014 la activităţile: fabricarea produselor de tutun - cu 56,7%; industria metalurgică - cu 23,5%; fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie - cu 8,1%).

În ianuarie-august 2015 faţă de ianuarie-august 2014 sectorul energetic a înregistrat creşterea volumului producţiei cu 6,4%. Creşterea nivelului producţiei în sectorul energetic a fost cauzată în mare parte de creşterea producţiei în activităţile: furnizarea de abur şi aer condiţionat cu 8,0% şi producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice - cu 6,0%.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Lituania a interzis importurile de gaze naturale din Rusia

Lituania a interzis importurile de gaze naturale din Rusia

A fost aprobată componența Consiliului de Administrare a fabricii Franzeluța. Noul director va fi desemnat contrar protestelor angajaților

A fost aprobată componența Consiliului de Administrare a fabricii Franzeluța. Noul director va fi desemnat contrar protestelor angajaților

SUA impune noi sancțiuni Rusiei, inclusiv importul de aur

SUA impune noi sancțiuni Rusiei, inclusiv importul de aur

Advertoriale
La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • 2
  ANI a finalizat controlul averii și intereselor personale inițiat în privința Maiei Sandu. Ce a constatat inspectorul (DOC)
 • 3
  Din 1 iulie, toți analogii de insulină, teste la glicemie și pungi colectoare pentru stome, vor fi compensate de CNAM
 • 4
  Vladimir Putin ar urma să participe la summitul G20. Kremlin informează că liderul de la Moscova a acceptat invitația
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.