VIDEO. Hramul Chișinăului pe timp de proteste. Ce cred manifestanții și locuitorii orașului despre noul format al sărbătorii

VIDEO. Hramul Chișinăului pe timp de proteste. Ce cred manifestanții și locuitorii orașului despre noul format al sărbătorii

Dacă anii trecuți de Hramul Orașului bulevardul central era împânzit de tarabe cu plăcinte și frigărui, anul acesta peisajul a fost completat și de corturile cu protestatari. 

Protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale spun că marchează Hramul Orașului în felul lor.„Sărbătorim puțin mai pasiv decât cei aflați pe partea dreaptă. Cei care sunt pe partea cealaltă decât noi se uită spre noi ca la niște oameni care nu știu ce vor. Ei de fapt suferă la același nivel. Știți, din afara țării foarte mulți turiști sunt obișnuiți să vină. Dacă nu se făcea, primarul general trebuia să le explice cauza. Dar dumnealui a hotărât că s-ar putea. Eu cred că este bine că s-a organizat, fiindcă nu trebuie să sufere persoanele din afara țării”, crede protestatarul din Orășelul Demnității și Adevărului, Pavel Tamaciuc.

„Sărbătorim foarte bine, fără băutaură, cu ceai și cafea. Pentru noi nu asta e important, ci să hotărâm întrebarea cu bandiții, iar ceea ce se întâmplă în centru e un fel de fățărnicie”, spune Gheorghe Botnari de la Cârnățeni. „Ar trebui ca toată lumea asta să fie cu noi aici în Piață. Dacă îiu dăm jos, atunci sărbătorim, avem motiv. Ce folos e să sărbătorim dacă lupul în stâna cu oi?”, în completează Mihai Macarenco de la Căușeni.

Hramul chișinăului, marcat și în Orășelul Victoriei

Chiar dacă protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale și cei din fața Parlamentului sunt tabere diferite, locuitorii ambelor orășele de corturi sărbătoresc la fel. „Sărbătorim! Ne-am trezit dis-de-dimineață. Atmosfera e veselă, am cumpărat suc. La ora 17.00 vom avea concert, așteptăm oaspeți. Sărbătoarea e întotdeauna bună, indiferent de circumstanțe. Pe lângă proteste și certuri, trebuie să ne mai și bucurăm, măcar uneori”, spune Lucia, de la Bălți.

„Ne-am pregătit, și timpul ține cu noi, cu Chișinăul. Suntem pozitivi, chiar dacă protestăm, orașul oricum e al nostru”, crede alt protestatar, Dumitru.

Locuitorii Capitalei - dezamăgiți

Locuitorii Chișinăului, veniți să vadă evenimentele, standurile și expozițiile din centrul orașului spun că s-au așteptat la o altfel de sărbătoare. „Față de anii precedenți e mai puțină lume, mai puțin organizat, mai puține expoziții, sper până diseară să se mai adune lume. Eu nu văd nimic organizat, chiar și referitor la concert: nici nu văd cum ar putea să fie amplasată scena pe strada pietonală, e chiar îngust”, afirmă Olga. „E cam trist. Când eram studenți era frumos, erau fructe și legume, aranjament frumos, era o atracție mai mare. Acum e trist cu toată situația din țară, vedeți ce se întâmplă, e un dezastru total... Totuși, merită să sărbătorim, pentru că suntem obișnuiți cu această sărbătoare, e hramul nostru. Pe an ce trece însă se uită din tradiții”, crede Daniela.

Chișinăul a fost pentru prima dată atestat istoric în anul 1436, iar în 2015 împlinește 579 de ani de la fondare.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal