*Acest material este sponsorizat

Abordarea integrată a sistemelor cu abur în industrie – o metodă inovativă pentru reducerea costurilor legate de energie în cadrul companiilor

Abordarea integrată a sistemelor cu abur în industrie – o metodă inovativă pentru reducerea costurilor legate de energie în cadrul companiilor

Eficientizarea consumului de resurse energetice în domeniul industrial, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și implementarea sustenabilă a tehnologiilor energetice ca parte integrată în cadrul întreprinderilor industriale, reprezintă o directivă prioritară în vederea dezvoltării durabile nu doar pentru Republica Moldova, dar și în întreaga lume.

Despre ce înseamnă o abodare sistemică și modul în care aceasta se aplică pentru analizarea oportunităţilor de optimizare a sistemului cu abur în întreprinderile industriale din Republica Moldova, au discutat consultanții și auditorii energetici, la seminarele de instruire, organizate de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră prin Sporirea Eficienței Energetice în Sectorul Industrial în Moldova”, cofinanțate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea Sectorului Industrial (UNIDO) și Fondul Global pentru Mediu (GEF).

Cheia pentru înțelegerea și evaluarea oricărui sistem industrial, constă în utilizarea unui sistem de abordare integru, nu doar pe anumite segmente. Abordarea sistemică în procesul de optimizare a consumului de abur este o metodă ce oferă rezultate măsurabile, producând un impact major asupra modului în care industria moldovenească gestionează energia.

În industrie aburul se utilizează ca un sistem de încălzire, separare, uscare şi de producere a energiei, iar conform datelor industriale, consumul de energie cu abur constituie circa 35-40% din consumul de energie actual, fiind un indicator vizibil pentru optimizarea acestor sisteme şi pentru reducerea costurilor de operare.

În Republica Moldova sistemele de abur se utilizează la fabricile de producere a zahărului, conservelor, pentru producerea alcoolului și berii, iar printre întreprinderile care au reușit să optimizeze sistemul cu aburi folosind abordarea sistemică se numără: S.A. Termoelectrica, S. A. Lactis, Centrala Electrică cu Termoficare Nord.

La baza sistemului de abur stau 4 sectoare: producere, distruibuție, consumul final și returnare, iar optimizarea se face pe fiecare dintre acestea în dependență de posibilitățile companiei și numai după o abordare sistemică.

Pentru a înţelege care operaţiuni de gestionare a sistemului cu abur industrial pot fi optimizate şi pentru identificarea zonelor cu potențial mai mare, experții din domeniu recomandă managerilor energetici să folosească mai multe instrumente practice prin intermediul cărora vor fi identificate, analizate şi ulterior îmbunătăţite anumite zone din sistem. Printre aceste instrumente se numără Sistemul US DOE’s Steam System Scoping Tool (SSST) care este un chestionar bazat pe software proiectat și folosit pentru a identifica zonele potenţiale de îmbunătăţire şi oportunităţile de reducere a energiei într-un sistem de abur industrial. Chestionarul are 26 de întrebări la care trebuie să răspundă specialistul din domeniu cu date concrete din interiorul întreprinderii, iar rezultatele obținute oferă utilizatorilor un tablou clar privind oportunitățile de optimizare.

Un alt instrument de modelare a sistemului cu abur, numit Steam Sistem Assesement Tool, oferă specialiştilor din domeniu o înţelegere mai bună a efectelor energetice şi economice ale proiectelor de optimizare a sistemului de abur, astfel cu ajutorul programului, specialiștii pot modela proiectele, pot face analiză și pot prezenta rezultatele obţinute managementului pentru a-l convinge de eficiența măsurilor.

De asemenea, în cadul seminarelor, trainerii au evidenţiat câteva exemple de optimizare pe fiecare sector al aburului, care pot fi adaptate în fucţie de dotarea sistemului şi capacitățile întreprinderilor, menţionând că cele mai multe posibilităţi de optimizare sunt de obicei pe zona „producţie”, astfel câteva metode pe acest sector ar fi: îmbunătăţirea eficienţei cazanului, managementul procesului de purjare, recuperarea căldurii apei de purjă, dotarea cu economizoare/ preîncălzitoare de aer, verificarea excesului de aer sau schimbare tipului de combustibil. Pe sectorul „distribuție”, exemple eficiente pentru optimizare ar fi următoarele: repararea scurgerilor de abur, minimizarea cantităţii aburului necesar pentru degazare, asigurarea că supapele, rezervoarele şi recipientele sunt bine izolate, evacuarea condensatului din colectoarele de abur. Pentru cel de-al treilea sector - „utilizarea finală” sunt alte câteva metode, precum: trecerea de la o cerere de abur la o sursă de căldură reziduală, reducerea presiunii aburului necesară procesului, în special în sistemele de cogenerare, creşterea presiunii aburului necesară pentru a satisface cererinţele procesului, integrarea procesului care trebuie să conducă spre optimizarea totală a centralei termice. În sectorul „returnare”, reducerea utilizării aburului se produce prin îmbunătăţirea randamentului proceselor și implementarea unui program de gestionare şi menţinere efectivă a oalelor de condens.

Prin intermediul activităților desfășurate în cadrul proiectului „Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră prin Sporirea Eficienței Energetice în Sectorul Industrial în Moldova” , Oficiul Schimbarea Climei din cadrul Ministerul Mediului şi-a propus să abordeze o serie de barierele existente în calea eficienţei energetice industriale (EEI), pentru a oferi asistență tehnică specifică, inclusiv studii de inginerie şi finanţare pentru a pune în aplicare un număr limitat de proiecte-pilot privind promovarea EEI și potenţialul de economie a energiei în sectoarele cheie, cum ar fi: industria alimentară, textilă, fabricarea produselor nemetalice şi industria uşoară.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”

Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”

EDITORIAL internațional | Îngrijorări belice, o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European și țara care face vaccinarea obligatorie

EDITORIAL internațional | Îngrijorări belice, o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European și țara care face vaccinarea obligatorie

Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)

Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  De săptămâna viitoare taximetrele ar putea renunța la activitate . Care este motivul
 • 3
  Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”
 • 4
  În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.