
Avocat: BEM a oferit fraudulos credite de peste o jumătate de miliard lei grupului de companii al lui Ivan Tomailî
Un grup de companii de construcții controlate de omul de afaceri Ivan Tomailî au primit în mod fraudulos circa 30 credite de la BEM, în sumă de peste 500 milioane lei. Totodată companiile respective au semnat contracte de investiții cu persoane fizice, pentru construcția de apartamente. În prezent lucrările de construcții nu au fost finisate, iar banca încearcă să obțină în instanță decizii ca persoanele fizice care au achitat bani pentru viitoarele apartamente, să nu mai poată pretinde acest fapt.
・
Mai mulți avocați au atras atenția asupra inacțiunii organelor statului în cazul unei scheme utilizate de un grup de companii de construcții. Acestea au primit în mod fraudulos credite de la Banca de Economii, cu toate că aveau restanțe la achitarea creditelor și erau încălcate mai multe regulamente ale Băncii Naționale.
Este vorba de companiile Î.I. Tomailî Argo, Romanta Plus SRL, Tivoli SRL, Amtarex &Co SRL şi SRL Amtrax care au gajat la BEM toate blocurile locative nefinisate. Totodată întreprinderile respective au semnat contracte de investiții cu persoane fizice, obligându-se să le construiască apartamente. Chiar dacă au trecut mai mulți ani blocurile locative nu au fost finisate, iar investitorii nu reușesc cel puțin să-și recupereze banii.
În prezent întreprinderea a inițiat un proces de insolvabilitate, pe motivul datoriilor acumulate față de creditori și întreprinderi care au furnizat materiale de construcții.
„Soldul cumulativ al creditelor oferite companiilor afiliate lui Ivan Tomailî este de peste 500 milioane lei. Prin aceste acțiuni Comitetul de Creditare al Băncii de Economii și-a depășit atribuțiile. Creditarea s-a făcut prin abaterea de la normele BNM, fiindcă creditorii aveau restanțe la creditele primite anterior. De asemenea directorul Băncii de Economii, Grigore Gacikevici nu avea dreptul să aloce fără consimţământul Consiliului de administrare credite mai mari de 10 % din capitalul normativ al Băncii, el însă a ignorat acest fapt”, a declarat Stratan Laurean, avocatul care reprezintă interesele mai multor investitori fraudați.
El mai spune că cea mai mare parte a creditelor oferite de BEM a plecat la companiile off-shore, iar pe acest caz nu a fost o reacție din partea organelor statului.
„Grupul de companii afiliat lui Ivan Tomailî obținea două surse de venit: de la investitori prin semnarea contractului de investiție și din contracte de creditare de la Banca de Economii. Potrivit legislației companiile de construcții sunt obligate, din 2009, să autentifice la notar contractul de investiții și să-l înregistreze la Cadastru. Acest lucru se face pentru a evita intersectarea contractelor și dubla vânzare a imobilelor. Din păcate circa 80% din companii de construcții nu respectă această prevedere”, a declarat Alexandru Grosu avocat care reprezintă interesele unui grup de investitori.
Potrivit avocațilormenționați, Banca de Economii a mers ulterior în instanța de judecată pentru a anula contractele de investiții ale persoanelor fizice, ca ei să fie trecuți la categoria de investitori chirografari de gradul 5 și să nu mai poată solicita apartamentul pentru care au achitat banii.
Avocații au făcut un apel către societate și organele statului pentru a soluționa acest caz, care este tărăgănat de mai mulți ani de instanțe. Unele persoane fizice care au investit în imobile deja au decedat, fără ca apartamentele să fie finisate.
Recent Ivan Tomailî a fost reținut de CNA, mai apoi măsura a fost schimbată cu arest la domiciliu. În prezent el are doar interdicția de a părăsi țara.