Dezvăluirile lui Shor: Cine erau intermediarii și când s-a întâlnit ultima dată cu Filat

Dezvăluirile lui Shor: Cine erau intermediarii și când s-a întâlnit ultima dată cu Filat

Procesul-verbal care se presupune că ar fi fost întocmit în urma audierii primarului de Orhei Ilan Shor scoate la iveală câteva detalii destul de interesante. În mărturia sa tapată pe 8 pagini, Shor povestește când l-a cunoscut pe Vlad Filat, care au fost „legăturile de afaceri” dintre cei doi și ce alți intermediari au fost incluși în schemele puse la cale de aceștia.

Așadar să o luăm pe rând.

Data, locul și ora audierii lui Shor

Publicitate

Potrivit procesului-verbal, Ilan Shor a fost audiat marți, 13 octombrie (cu două zile înainte de arestarea lui Filat), în incinta Casei Sindicatelor, acolo unde omul de afaceri închiriază mai multe spații. Audierea lui a durat aproape 3 ore, seara de la 17:45 până la 20:28.

Ilan Shor a fost audiat în calitate de martor, ca urmare a autodenunțului făcut luni, 12 octombrie (atunci când soția sa Jasmin își sărbătorea ziua de naștere).

Adrian Popenco este procurorul care l-a audiat pe primarul de Orhei.

Shor a fost acasă la Filat

Shor susține că l-a cunoscut pe Filat în anul 2008 în incinta clubului Flamingo (care îi aparține). Ulterior cei doi s-au întâlnit în 2010, când ultimul deținea funcția de premier al Republicii Moldova.

În acea perioadă firma deținută de Shor, Dufremall se afla într-un proces judiciar cu LeBridge. Potrivit avocațiilor lui Shor, Dufremall urma să piardă procesul, întrucât acesta ar fi fost influențat de însuși premierul de atunci Vlad Filat urmare a presiunilor venite din partea LeBridge. Intermediarul dintre Filat și LeBridge ar fi fost actualul consilier prezidențial Ion Păduraru.

Analizând situația, Shor l-a sunat pe Filat și au stabilit o întâlnire la domiciliul acestuia. În urma discuției, pe care Shor o califică drept „productivă”, cazul LeBridge și Dufremall a fost soluționat în favoarea ultimilor. Pentru aceasta, Vlad Filat ar fi pretins 500 de mii de dolari, bani care, potrivit lui Shor, i-au fost transmiși cash chiar de el în biroul din Casa Guvernului.

Acest lucru, spune Shor, poate fi confirmat de fostul șef al pazei lui Filat - Gheorghe Stratan.

Shor, consul onorific în Rusia, cu acceptul lui Leancă

Ilan Shor spune că în urma soluționării cazului Dufremall, i-a mai oferit lui Filat cadouri în valoare de circ 30 de mii de euro, iar acesta i-a promis că îl va face consul onorific al Republicii Moldova în Federația Rusă, fapt despre care s-ar fi înțeles cu ministrul de externe de atunci - Iurie Leancă.

Mai târziu, Shor susține că i-a propus lui Filat să-i permită (prin adoptarea actelor necesare de către Guvern) comercializarea produselor petroliere în zona de frontieră a țării. Pentru aceasta Vlad Filat i-ar fi cerut lui Shor 1 mln de dolari. Ultimul a căzut de acord, dându-i un avans de 500 de mii de dolari, restul sumei urmând să fie achitată după începerea activității stațiilor PECO.

Ion Rusu, intermediarul tranzacțiilor dintre Shor și Filat

Pentru a avea o siguranță, Ilan Shor s-a înțeles cu Vlad Filat să creeze compania GrandPetrol SRL, fondatorul căreia era compania offshore DelotAssest, unde 50% din acțiuni era deținută de cumnatul lui Vlad Filat - Ion Rusu. Anume prin această companie suma de 500 de mii de dolari ar fi ajuns la Filat.

În 2012, Curtea Supremă de Justiție anulează deciziile guvernului prin care se permitea comercializarea produselor petroliere în zona de frontieră. „Avansul de 500 de mii de dolari, Filat însă nu mi l-a întors”, declară Shor.

Întâlnire Shor, Filat, Leancă și Plahotniuc pe cazul BEM

Shor susține că și deciziile de cedare a pachetului de control de către stat în Banca de Economii și implicare sa în administrarea acesteia au fost la fel coordonate cu Vlad Filat, iar un martor cheie în acest sens ar fi Victor Bodiu, pe atunci reprezentantul statului la BEM. DETALII.

Ulterior, pe la mijlocul anului 2014, Vlad Filat l-a informat pe Ilan Shor că prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, solicită o întâlnire cu acesta ca urmare a înrăutățirii situației de la Banca de Economii. Întâlnirea a avut loc în incinta hotelului Codru, iar la aceasta au participat Ilan Shor, Vlad Filat, Vlad Plahotniuc și Iurie Leancă.

„La finalul discuției, Plahotniuc mi-a spus că încep probleme serioase cu lichiditățile la BEM și că dacă oamenii care își țin banii acolo nu te vor nimici, atunci eu (n.r. - Vlad Plahotniuc) îți promit că vei avea mari probleme”, declară Ilan Shor.

Ultima picătură

Primarul de Orhei spune că presiunile din partea lui Vlad Filat au continuat și după ce acesta nu a mai deținut funcția de premier. Un subiect al acțiunilor de șantaj l-a constituit Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. „Aceasta a fost pentru mine ultima picătură și am cedat”, spune Ilan Shor.

Businessmanul spune că a acceptat să îi transmită lui Filat sume impunătoare de bani, primind în schimb promisiuni că după alegerile din toamna anului 2014, politicianul va reveni în fruntea Guvernului și îi va asigura atunci soluționarea tuturor problemelor.

Astfel, 25 de mln de dolari i-au fost transmise prin intermediul lui Ion Rusu, chiar în oficiul lui Shor. Pe lângă aceasta, pe parcursul întregii perioade, Filat ar fi primit cadouri și s-ar fi folosit de serviciile companiilor deținute de Shor, în sumă de circa 7 mln dolari. Aici sunt menționate curse charter, închirieri de mașini și iahturi peste hotare.

Ultima întâlnire

Potrivti lui Shor, ultima întâlnire dintre cei doi a avut loc în seara zilei de 10 octombrie curent, la sediul PLDM. Atunci Shor i-ar fi transmis lui Filat 20 de milioane de lei, pentru necesitățile partidului.

Nu este exclus că anume acești bani au fost căutați ieri de ofițerii CNA în cadrul perchezițiilor efectuate la sediul PLDM și acasă la Vlad Filat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal