
Mărturia lui Ilan Shor: Schema pusă la cale împreună cu Filat pentru frauda de la BEM
Primarul de Orhei, Ilan Shor, a descris în procesul verbal făcut public astăzi cum s-a produs frauda din sistemul bancar. Omul de afaceri dezvăluie că cel care i-a propus să execute schema frauduloasă ar fi fost Vlad Filat, însă în mărturiile lui Shor figurează și alte nume sonore din politica moldovenească.
・
Potrivit lui Shor, istoria cu Banca de Economii a început în anul 2011. Potrivit primarului de Orhei, Filat i s-a adresat cu propunerea de a răscumpăra o serie de credite de la BEM „în sumă de circa un miliard de lei”. „Auditorii mei au analizat creditele și gajurile propuse și au constatat că prețul lor real nu este mai mare de 80 de milioane de lei. Evident, eu am refuzat. După asta Filat a început să mă preseze”, relatează Shor.
Instalează extensia AGORA pentru Chrome aici
„Ministerul Finanțelor a făcut o gaură de un miliard”
Potrivit omului de afaceri, Filat a încercat să-l mai convingă să cumpere activele neperformante de la BEM la începutul lui 2013. „A spus că are mare nevoie de asta, fiindcă Ministerul lui de Finanțe gestiona banca și făcuse o gaură de un miliard de lei. Filat mă convingea că dezvăluirea acestui fapt la TV și pe internet era unicul lucru care îl împiedica să devină unicul conducător în Moldova, iar răscumpărarea acestor credite va rezolva problema. El promitea că dacă va deveni conducător, voi avea undă verde în republică în orice proiecte, iar dacă voi refuza - nu voi mai avea afaceri în Moldova”, povestește Shor.
„Totul se aranja ca o fraudă”
Potrivit celor scrise de Shor, el și Filat au ajuns la un numitor comun. „Pe firmele mele se aranjează creditele în sumă de un miliard de lei, Filat asigură resursele de credite de la BEM, BS și Unibank, iar eu mă înțeleg despre creditele propriu-zise. După asta, cu acești bani se cumpără creditele neperformante de la BEM. Totul se aranja ca o fraudă bănească dar nu ca o adevărată răscumpărare a datoriilor băncii, ceea ce a și fost făcut la sfârșitul lui martie-aprilie 2013”, scrie Ilan Shor.
Omul de afaceri declară că despre această schemă a fost informat Ministerul Finanțelor, dar și președintele BEM, Victor Bodiu. „Am făcut acest lucru după promisiunea lui Filat care spune că va compensa suma creditelor din propriile surse în descursul anului 2013, inclusiv cu procente, iar primele 300 de milioane de lei le-a promis până la finele lunii mai”, afirmă primarul de Orhei.
„Pentru fraudă, luam credite lunar”
Banii din partea lui Filat așa și nu au fost transferați. „Deoarece pentru a plăti procentele creditelor din răscumpărarea frauduloasă era nevoie de o sumă enormă de bani, eram nevoit să iau credite în fiecare lună”, se plânge Shor. „Fiindcă banii de la Filat nu veneau, la sfârșitul verii lui 2014 eu l-am avertizat că voi fi nevoit să divulg tot ce știu oamenilor legii, mai ales că nu mă mai puteam scufunda într-o groapă de datorii”, promisese Ilan Shor.
„Atunci, Filat mi-a propus să răscumpăr împreună cu el Banca de Economii, și astfel, în 2-3 ani, vom putea câștiga bani și acoperi pierderile. Ne-am înțeles așa: Filat asigură firmelor noastre pachetul majoritar de control al băncii și transferul fluxului de bani de la toate instituțiile de stat, CNAS, CNAM și conturi trezoreriale”
Autor:
„Cu o astfel de susținere, dar și cu rețeaua sa de filiale, BEM ar fi devenit un lider incontestabil în Moldova, cu venituri mari, cu o pondere mare pe piață și putea fi vândul cu bani foarte mari”, adaugă omul de afaceri. „Eu urma să asigur investiții în sumă de 50 de milioane de dolari SUA. Ne-am înțeles să distribuim părțile 50 la 50. Pe lângă asta, Filat a cerut 5 milioane de dolari pentru cheltuieli curente de răscumpărare”.
„Ne-au spus să cumpărăm și alte credite neperformante”
În decursul lui iunie-septembrie 2013, Shor declară că Filat i-a ordonat să se înțeleagă cu Iurie Leancă cu privire la emisiile suplimentare de la BEM, iar după asta i-a cerut să cumpere și alte credite neperformante în valoare de 300 de milioane de lei. „În plus, Filat s-a înțeles cu Leancă să asigure decizia de transfer a conturilor tuturor întreprinderilor de stat la BEM”, afirmă Shor.
„După ce am primit controlul și ne-am asigurat accesul la conducerea băncii, Filat a început să ceară bani regulat pentru afacerea sa cu firma Caravita sau pentru alte afaceri. În total, din 2013 și până în septembrie 2014, i-am oferit bani în sumă de 60-80 de milioane de dolari”, povestește omul de afaceri.
Întâlnirea cu Plahotniuc la Codru
Aproximativ la mijlocul lui 2014, Filat m-a invitat la întâlnirea cu Vlad Plahotniuc. Ultimul era îngrijorat de faptul că la BEM erau puține mijloace financiare. Ne-am întâlnit la hotelul Codru, unde era Filat, Leancă și Plahotniuc. Discuția a fost despre bancă și le-am explicat starea reală a lucrurilor. „Dacă oamenii care păstrează acolo banii nu te vor rupe în bucăți, eu la sigur îți promit mari probleme”, a spus Plahotniuc citat de Shor. DETALII
Shor spune că pentru a nu înrăutăți indicatorii de la BEM au fost oferite credite în sumă de 180 de milioane de dolari , iar pentru comoditate pachetul neperformant al BEM și BS a fost vândut companiei offshore FortunaUnited. „După asta, Filat s-a angajat să răscumpere acest pachet de la Fortuna, astfel întorcând banii în bancă”, explică Shor.
Pe neprins de veste
„Cu toate acestea, la sfârșitul lui noiembrie 2014, pe neprins de veste, Curtea Supremă de Justiție a anulat emisiile de la BEM (deși deciziile instanțelor precedente erau în favoarea noastră), iar BNM a inițiat administrarea specială în BEM, BS și Unibank”, încheie Shor istoria despre BEM.