
Sergiu Sîrbu: Parlamentul nu a admis încălcări de procedură la ridicarea imunității lui Filat
Deputatul PD, Sergiu Sîrbu a explică situația în care s-au pomenit joi în Parlament. După ce deputații PLDM dar și apărarea lui Filat a acuzat deputații din PD, PL și din opoziție că au încălcat o serie de proceduri în ce privește ridicarea imunității lui Filat, acesta a publicat un text în care aduce argumente că aleșii poporului au procedat corect.
・
Potrivit lui Sîrbu, îmvinuirile celor din PLDM au la bază emoțiile. „Înțeleg emoțiile acestora, nu vom răspunde la acuzații iar justiția urmează să-și facă onest datoria”.
Democratul mai spune că Filat a fost invitat la comisie și a fost așteptat timp de 30 de minute de membrii acestora, deși, neprezentarea deputatului nu împiedică examinarea chestiunii. Cât privește procedura de vot cu privire la ridicarea imunității, Constituția nu prevede modalitatea de vot, dar Regulamentul Parlamentului. Democratul face referire la articolele 2, 60, 64 și 70 din legea supremă în care Parlamentul este organul reprezentativ suprem și unica autoritate.
„Parlamentul dispune de deplină autonomie în ceea ce priveşte stabilirea normelor juridice ce îi guvernează organizarea şi funcţionarea lui (....) și are competenţa exclusivă de a stabili prevederi referitoare la atribuţiile organelor sale de conducere, de a decide asupra modului de aplicare a acestora, iar nerespectarea unor prevederi regulamentare se poate constata şi rezolva pe căi şi proceduri exclusiv parlamentare”, se menționează în textul deputatului.
„În acest sens, joi, 15 octombrie Parlamentul nu a admis încălcări de procedură, iar deputații au acceptat cererea procurorului general nu pentru a învinui pe cineva, dar pentru a acorda dreptul deputatului de a se apăra, bucurându-se din plin de prezumția nevinovăției. Persoanele vinovate să fie trase la răspundere iar cele nevinovate să fie reabilitate”, a conchis deputatul democrat.
Avocatul lui Vlad Filat declara că liderul PLDM nu a avut suficient timp pentru apărare și pentru a-și exprima punctul de vedere. Totodată, acesta mai susținea că Filat a fost reținut în baza unei hotărâri a Parlamentului care nu a fost publicată, „deci inexistentă”.
Potrivit lui Igor Popa, „Procurorul general nu putea să ceară trimiterea în judecată a unei persoane în privința căreia nu a fost demonstrată vinovăția. El trebuia să vină în Parlament ulterior, cu o solicitare suplimentară, prin care să ceară trimiterea în judecata a domnului Vlad Filat, atunci când urmărirea penală s-a finalizat, sunt suficiente probe, acestea se prezintă încă o dată în Parlament”