Alianța a rămas temporar doar cu 49 de deputați

Alianța a rămas temporar doar cu 49 de deputați

Alianța de guvernare s-a pomenit într-o „minoritate” după ce președintele PLDM, Vlad Filat a fost arestat pentru 30 de zile, iar Igor Corman și-a depus mandatul de deputat. Astfel până Curtea Constituțională validează mandatului următorului candidat de pe lista PD, Alianța rămâne doar cu 49 de deputați. Totodată, fiind încarcerat, Filat nu poate fi prezent la ședințele Parlamentului, astfel alianța rămâne în minoritate, cu doar 50 de deputați.

Atât liderul PD, cât și Mihai Ghimpu au declarat că alianța se păstrează, întrucât țara are nevoie de guvern, iar alegerile anticipate nu ar fi o idee bună. Totuși premierul, Valeriu Streleț a declarat că „RM va fi guvernată în strictă conformitate cu Constituția fără directive venite din bulevardul Cantemir. Sunt sigur că majoritatea membrilor mă vor susține. Am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile. Nu am siguranța că magii de la procuratură nu-mi vor fabrica și mie vreun dosar. Unicul element pe care mi l-aș putea reproșa sunt acele interceptări. Nu voi pleca de bună voie. Nu am dreptul să abandonez oamenii care au ieșit în stradă”, declara Streleț într-un brieffing de presă joi.

Alianța are însă fără liderul PLDM, Vlad Filat doar 50 de mandate cel puțin pe hârtie. Partidul Democrat are 19 mandate, dar după ce Igor Corman a depus mandatul la ședința de joi, iar Curtea Constituțională urmează să îi valideze mandatul următorului deputat de pe listă, rămâne cu 18. PLDM are în prezent 19 mandate, după ce partidul a pierdut patru deputați de la începutul legislaturii. Este vorba de Iurie Leancă, Eugen Carpov, Nicolae Juravschi și Petru Știrbate, ce a pus pe același picor de egalitate democrații și liberal-democrații.

Publicitate

Totuși „în rezervă” este fostul deputat socialist Lidia Lupu, care a părăsit fracțiunea PSRM în această vară în timp ce se formau alianțele la nivel raional pentru alegerea președinților.

Liberalii au 13 deputați în urma alegerilor din 30 noiembrie. În prezent AIE 3, dacă va continua în această formulă are doar 49 de deputați.

Soluția lui Lupu

Liderul PD, Marian Lupu declara în discursul din debutul sesiunii că majoritatea parlamentară este destul de fragilă. „Este mai important decât oricât să dăm solidaritate de a face față provocărilor. Să fim conștienți că cei care vor haos în țară nu se vor opri cu una cu alta. Fiecare din noi să înțelegem valoarea votului pe care îl avem”.

În context, Lupu a sugerat că este necesar ca să regretă că nu au fost invitați la dialog și deputații neafiliați, dar lasă să înțeleagă că ar trebui să se discute și cu ei. „Este important ca actualul guvern să fie sprijinit în continuare”.

Declarațiile au fost însă făcute înainte ca procurorul să vină cu „anunțul-bombă” cu privire la scoaterea imunității lui Filat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal