Bellingcat: Comisia olandeză pentru siguranţa demonstrează că Rusia a falsificat datele despre MH17

Bellingcat: Comisia olandeză pentru siguranţa demonstrează că Rusia a falsificat datele despre MH17

După ce Comisia olandeză pentru siguranţa a publicat raportul cu privire la prăbușirea avionului MH17 a devenit posibil de comparat dovezile adunate de Amsterdam și Ministerul rus al Apărării făcute publice în conferința de presă pe 21 iulie 2014. În urma examinării datelor prezentate de partea rusă și cea olandeză, grupul de investigaţii Bellingcat a observat mai multe minciuni și falsuri emise de Moscova anul trecut, transmite Agora.

Ruta parcursă de avion

Una din afirmații-cheie a Ministerului rus al Apărării a fost că coridorul de zbor al MH17 fusese schimbat, făcând un viraj semnificativ clar vizibil pe imaginea prezentată de militarii ruși:

Publicitate
...

Harta de mai jos prezentată de raportul final al Comisiei olandeze pentru siguranţa arată ruta reală de zbor a avionului MH17:

...

Comparația între cele două hărți confirmă că Ministerul rus al Apărării în conferință din 21 iulie 2014 a prezentat o hartă falsă a zborului MH17.

Avionul ucrainean SU-25 și datele radarului

Ministerul rus al Apărării a prezentat următoarea imagine prin care a pretins că în zona și momentul tragediei erau prezente mai multe aeronave:

...

Potrivit Ministerului rus al Apărării în momentul prăbușirii MH17 în acea zona se aflau trei aeronave civile: zborul din Copenhaga în Singapore la ora 17.17, zborul din Paris în Taipei la ora 17.24 și zborul din Amsterdam în Kuala Lumpur.

Totodată, sistemul rus de control aerian a detectat aeronava militară ucraineană apropiindu-se de Boeing-777. Distanța dintre aeronave a fost de 3-5 kilometri.

Ministerul rus al Apărării de asemenea a prezentat un video care pretinde că ar demonstra datele unui radar pe care se vede prezența unei aeronave în momentul tragediei:

Comisia olandeză pentru siguranţa a formulat în secțiunea 10.2 următoarele concluzii cu privire la prezența altor avioane în apropierea MH17: Nu există dovezi a prezenței altor aeronave, civile sau militare, în imediata apropiere a avionului MH17.

...

Ținând cont de cele expuse mai sus, Bellingcat declară că afirmațiile Ministerului rus al Apărării precum că avionul ucrainean Su-25, sau un alt avion militar, se află în apropierea MH17 au fost total false.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal