Trei argumente ale apărării liderului PLDM, Vlad Filat

Trei argumente ale apărării liderului PLDM, Vlad Filat

Avocații apărării liderului PLDM, Vlad Filat consideră că în procedura de ridicare a imunității s-au comis mai multe încălcări. Totodată, aceștia susțin că sesizarea Parlamentului de către Procuror a fost ilegală, și fostului prim-ministru i-a fost încălcată prezumpția nevinovăției. Cele trei argumene au fost prezentate într-un comunicat trimis redacției AGORA.

Vedeți mai jos textul prezentat de avocații lui Filat:

Argumentul 1

1. Procedura de ridicare a imunității este una ilegală. Constituția Republicii Moldova prevede în art. 70 alin. (3): Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.Vlad Filat, nefiind prins în flagrant, nu putea fi reținut în lipsa unei ridicări legale a imunității. Ridicarea imunității parlamentare în cazul în care asupra clinetului nostru ar fi planat o bănuială rezonabilă în săvârșirea unei infracțiuni urma a fi dispusă în baza art. 9 din Legea nr. 39 din 07.04.1994, despre Statutul deputatului în Parlament și a art. 95 şi 96 din Regulamentul Parlamentului.

Amintim că actul normativ ce consemnează ridicarea imunității deputatului Vlad Filat este Hotărârea Parlamentului nr.172 din 15 octombrie 2015. Subliniem că respectiva Hotărâre a Parlamentului nu a fost publicată conform principiilor publicității actelor normative reglementate de legislația statului nostru. Ori, conform art.76 din Constituție, Legea se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi intră în vigoare la data publicării sau la data prevăzută în textul ei. Nepublicarea legii atrage inexistenţa acesteia. Astfel, nepublicarea Hotărârii Parlamentului de ridicare a imunității atrage sancţiunea inexistenţei acesteia, aşa cum rezultă fără echivoc din textul constituțional sus-citat.

Argumentul 2

2. Reținerea s-a efectuat cu încălcarea prezumției nevinovăției și garanțiilor procesual-penale a persoanei. Prin dispunerea măsurii reținerii împotriva clientului nostru, au fost ignorate garanțiile Convenției Europene pentru Drepturile Omului (art.5 alin.1 lit.c) cât și principiile directoare a procesului penal, în special principiul legalităţii, instituit de art. 7 alin.1 a Codului de Procedură Penală a Republicii Moldova.

Aducem la cunoștința publicului că în conținutul procesului-verbal de reținere din 15 octombrie 2015, procurorul a descris abstract o stare de fapt virtuală, fără a indica nici o probă în sensul art.93 din Codul de Procedură Penală. Mai mult ca atât, declaraţia unui denunţător are o valoare relativă, putând să constituie doar o informaţie care să stea la baza sesizării organelor de urmărire penală, acestea având obligaţia de a strânge şi de a administra probe în sensul art. 93 din Codul de Procedură Penală pentru a putea pune o persoană sub acuzare

Argumentul 3

3. Sesizarea Parlamentului de către Procurorului General este una ilegală. Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității deputatului Vlad Filat pentru reținere, arestarea și trimiterea sa în judecată. Prin respectiva acțiune, șeful procuraturii a încălcat grav prezumția nevinovăției clientului nostru, solicitând trimiterea sa în judecată înainte de a-i fi demonstrată vinovăția. Mai mult ca atât, Comisia Juridică pentru Numiri și Imunități a încălcat dreptul la apărare a lui Vlad Filat. În calitatea de avocați nu ni s-a oferit posibilitatea de a depune un memoriu sau a ne expune sub orice formă pe marginea învinuirilor care i se aduc. Ori, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, Comisia sus-numită avea la dispoziție 15 zile pentru a examina cererea depusă de procurorul general sub aspectul temeiniciei. Votarea în grabă a unui asemenea document prin violarea garanțiilor procesul-penale ale persoanei, ne face să considerăm actul Comisie Juridice pentru Numiri și Imunități drept unul arbitrar și abuziv.

Procuratura Generală confundă probele care urmează a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei cu probele din care trebuie să rezulte riscurile prevăzute de lege, fapt ce contravine flagrant garanţiilor care decurg în privinţa persoanei private de libertate anterior pronunţării unei hotărâri definitive, în special prezumţiei de nevinovăţie.
Ilegalitățile expuse mai sus dar și multe alte încălcări săvârșite de organele de drept ale Republicii Moldova confirmă faptul că reținerea d-lui Vlad Filat este una arbitrară. În calitate de apărători ai acestuia vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a reclama neregulile comise de autoritățile Republicii Moldova în procesul reținerii sale.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Machine Learning și Inteligență Artificială. Endava Moldova dezvoltă zone noi din domeniile de analiză a datelor

Machine Learning și Inteligență Artificială. Endava Moldova dezvoltă zone noi din domeniile de analiză a datelor

Rusia încetează să mai respecte acordurile Consiliului Europei. Ce prevede rezoluția semnată de Mihail Mișustin

Rusia încetează să mai respecte acordurile Consiliului Europei. Ce prevede rezoluția semnată de Mihail Mișustin

Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”

Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 2
  Cu o economie afectată tot mai mult de sancțiuni, Putin recunoaște direct că spionajul industrial este noua sa prioritate
 • 3
  Un deputat rus susține că Insula Șerpilor se află în continuare sub control rusesc: Rusia se gândește să să salveze viețile luptătorilor săi
 • 4
  O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.