Europenii cunosc puțin despre Republica Moldova deoarece această parte a Europei se afla o perioadă lungă de timp în componența și sub propaganda Uniunii Sovietice. După prăbușirea imperiului însă, cel din urmă s-a dovedit a fi un mozaic de popoare cu viziuni diferite asupra politicilor pe care ar trebui să le urmeze, se spune în emisiunea Geopolitis dedicată țării noastre de la postul elvețian de televiziune RTS, citat de Agora.
Puțin mai mică decât Elveția, Republica Moldova este situată între Ucraina și România și numără circa 3,5 milioane de locuitori. Aceasta este una dintre cele mai sărace țări din fostul bloc comunist care în prezent se confruntă cu grave probleme. Scandaluri de corupție au destabilizat recent un guvern care se are la cuțite cu o populație divizată între vectorul pro-rus și cel pro-european.
Nu trebuie scos din perspectivă scenariul de instabilitate politică într-un context internațional marcat de decizia UE de a exclude din politicile sale orice extindere spre est. În ceea ce ține de influența Rusiei, aceasta are mai multe pârghii: separatiștii transnistreni în est, minoritatea găgăuză în sud, dar și 1,5 milioane de moldoveni care muncesc pe teritoriul Rusiei.
„Situația în Republica Moldova este foarte complicată deoarece populația țării este foarte amestecată. Guvernul moldovean totuși urmează vectorul pro-european, deoarece Moldova se află în Europa, moldovenii sunt europeni, iar țara are frontieră cu Uniunea Europeană”, spune invitata emisiunii, corespondenta din Republica Moldova la ONU, Margareta Stroot. Potrivit acesteia, Republica Moldova, chiar și fiind o țară mică și săracă, poate juca un rol foarte important între Rusia pe care o înțelege foarte bine și Uniunea Europeană.
„Există cel puțin un motiv care explică ignoranța geografică, istorică și politică din partea Uniunii Europene față de această regiune a lumii. Propaganda sovietică ne prezenta o imagine a unui imperiu ferm, a unui tot întreg, a unui bloc precum că Uniunea Sovietică era o țară omogenă, monoetnică, monolingvistică, unificată și consolidată de secole de istorie comună. Până la urmă, după prăbușirea Uniunii Sovietice ne dăm seama că a fost un imperiu alcătuit dintr-un mozaic de popoare diferite, împreunate de forța armelor și reduse la tăcere de regimul terorii. Și abia după 1991, am făcut cunoștință cu națiuni precum Cecenia, Georgia, sau Moldova. În URSS nu exista decât Rusia, în prezent însă nimeni nu îndrăznește să o ignore”, spune prezentatorul în editorialul său de la sfârșitul emisiunii.
Vezi și aceste știri

Lanțul alertelor cu bombă, fără de sfârșit. Poliția a fost avertizată despre minarea a două judecătorii cu sediile în Chișinău

Speakerii #ROOFOFFLINE: Emilian Dzugas îți spune de ce trebuie să lași orașul pentru a parcurge primul traseu turistic din R. Moldova
