Recent a avut loc o întâlnire a reprezentanților mai multor asociații de agricultori cu Prim-ministrul Valeriu Streleț. Acesta a venit cu noi promisiuni în ceea ce privește restanțele la subvenționarea din 2014(!) și compensațiile pentru producătorii de mere cu suprafețe mai mari de 15 ha, care au avut de suferit de pe urma embargoului. Agricultorii au remarcat că Premierul a avut cel puțin două promisiuni de achitare a acestor restanțe, care nu au fost înfăptuite.
Mai multe asociații de agricultori au anunțat pentru o acțiune de protest, care a fost contramandată la insistența Premierului Valeriu Strele. El le-a propus fermierilor o întâlnire pentru a soluționa problemele existente.
După întâlnirea cu agricultorii Prim-ministrul a declarat că „Aș vrea să apreciez cu recunoștință atitudinea producătorilor agricoli care au luat în considerație situația economică dificilă din țară. Discuția s-a axat pe două subiecte, executarea integrală a documentelor de plată pentru restanțele pe subvențiile din 2014. La acest capitol noi am convenit cel târziu până pe 30 octombrie , să nu fie plăți neexecutate, care sunt aproximativ de 23 milioane de lei. Cel de-al doilea subiect au fost restanțele pentru producătorii de mere și prune cu suprafețe mai mari de 15 ha, care au aut de suferit în urma embargoului cu Federația Rusă în 2014. Cele 45 de milioane de lei care urmau a fi bugetate în rectificarea bugetului discutat în Guvern, chiar dacă nu s-au regăsit în proiectul de rectificare, care a fost expediat deja către Parlament, urmează a fi identificat prin eforturi suplimentare ale Guvernului și ale Parlamentului, să fie achitate în anul curent.”
Pe de altă parte reprezentanții agricultorilor declară că „Din păcate, noi nu am avut nici într-un an atâtea probleme nesoluționate în agricultură. Astăzi noi ne-am axat în principal pe subiectul restanțelor la subvenționare pentru 2014 și compensațiile pentru producătorii de mere care au suprafețe mai mari de 15 ha. Agricultorii au fost mințiți de două ori de Prim-ministrul Valeriu Streleț. Acesta a promis în august că la rectificarea bugetului vor fi incluse restanțele la compensațiile pentru producătorii de mere cu suprafețe mai mari de 15 ha, care au avut de suferit de pe urma embargoului din anul trecut, iar pe 2 septembrie el a declarat că în scurt timp vor fi achitate toate datoriile la subvenționarea pentru 2014, ceea ce nu s-a întâmplat. Este foarte straniu că la această întâlnire Ministerul Finanțelor nu a fost reprezentat cel puțin la nivel de vice-ministru. În plus nu este clar de ce se tărăgănează achitarea unor restanțe relativ mici față de agricultori ”, a declarat Preşedintele Asociației UniAgroProtect, Alexandru Slusari.
Agricultorii declară că vor aștepta până la 30 octombrie 2015, care vor fi soluțiile identificate privitor la cele două probleme discutate la întâlnire. Majoritatea pomicultorilor sunt gata să iasă la protest dacă nu se va întreprinde nimic din partea autorităților statului.
Vezi și aceste știri

Zelenski susține că aproape toți oamenii blocați în subsolurile uzinei Azovstal au fost evacuați

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum
