
APCEMN: Monumentele culturale din Transnistria se află în pericol
APCEMN sprijină eforturile Ucrainei de prevenire a distrugerii patrimoniului cultural în zonele de conflict armat și teritoriile ocupate, printre care se numără și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Declarațiile în acest sens au fost făcute de președintele delegației ucrainene la APCEMN, Ludmila Denisova, în cadrul ședinței organizației care s-a desfășurat în Tirana, Albania, transmite Agora cu referire la rbc.ua.
・
Potrivit sursei, Comisia pentru cultură, educație și probleme sociale ale APCEMN a susținut propunerea delegației ucrainene de a modifica Recomandările Comisiei privind protecția bunurilor culturale în regiunile unde au loc conflictele, sau pe teritorii ocupate în baza dreptului internațional și, în special, în baza prevederilor Convenției de la Haga.
În discursul său, Denisova a reamintit despre utilizarea ilegală și distrugerea patrimoniului cultural în țările membre ale OCEMN, în care există pseudo-republici nerecunoscute. Este vorba de Republica Autonomă Crimeea, regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Azerbaidjan (Nagorno-Karabah) și Georgia (Abhazia și Osetia de Sud).
În regiunea Transnistreană a Republicii Moldova există mai multe monumente istorice, cum ar fi orășelul Rașcov, cetatea medievala Tighina, Mănăstirea Sfintei Înălţări a Domnului Noul-Neamţ, monumente ale naturii din raioanele Râbnița și Camenca.
Toate aceste monumente culturale se află în pericol, este de părere Denisova.