Schimb de experiență între producătorii de biocombustibil de pe ambele maluri ale Nistrului

Schimb de experiență între producătorii de biocombustibil de pe ambele maluri ale Nistrului

15 antreprenori şi reprezentanţi ai instituţiilor de profil din stânga Nistrului s-au întâlnit pentru un schimb de experienţă la Tiraspol cu un grup de antreprenori din dreapta Nistrului activi în sectorul producerii biocombustibilului şi cultivării plantelor energetice.

„Perspectiva dezvoltării afacerilor în sectorul energiei din biomasă, prezentată de experţii proiectului, deschide noi posibilităţi pentru antreprenorii din stânga Nistrului. Experienţa producătorilor de brichete şi pelete din dreapta Nistrului împărtăşită nouă, precum şi vizita la linia de producere a peleţilor din s. Porumbeni, rl Criuleni, au fost foarte utile şi ne-au ajutat să cunoaştem mai bine tendinţele de dezvoltare a pieţei biocombustibilului”, susţine Igor Stefanco, producător de brichete din Tiraspol. De menţionat că în stânga Nistrului s-au lansat în ultimii ani patru afaceri de producere a brichetelor.

Participanţii au făcut schimb de experienţă în subiectul iniţierii şi dezvoltării afacerilor în sectorul energiei din biomasă, au vizitat liniile de producere a brichetelor din stânga Nistrului şi o întreprindere de producere a peleţilor în dreapta Nistrului.

Publicitate

„A fost o întâlnire foarte utilă. Este important să ai informaţie complexă despre paşii lansării afacerii în acest sector astfel încât ea să devină profitabilă, precum şi să cunoşti lecţiile învăţate în urma experienţei de producere. E valoros ca producătorii de biocombustibil să se cunoască între ei, să facă schimb de experienţă şi să devină o tagmă unită pentru aşi putea apăra şi promova interesele”, afirmă Ala Gădrăuţan, producătoare de brichete din raionul Râşcani.

Proiectul Energie şi Biomasă a fost organizatorul acestei vizite. În viitor vor fi desfăşurate şi alte activităţi de sprijin a dezvoltării sectorului de producere a biocombustibilului de pe ambele maluri ale Nistrului. „Producătorii de brichete din stânga Nistrului vor fi invitaţi la seminarele de instruire organizate în următoarele luni de proiect pe subiecte ce vizează calitatea producerii biocombustibilului, managementul dezvoltării şi promovării afacerii. Vom organiza noi vizite de studiu la alte întreprinderi de producere a brichetelor şi peletelor, la solicitarea antreprenorilor”, informează Lina Acălugăriţei, specialist în instruiri şi dezvoltarea capacităţilor în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal