Bloomberg: Putin în curând va câștiga Republica Moldova

Bloomberg: Putin în curând va câștiga Republica Moldova

Vladimir Putin în curând va câștiga Republica Moldova. La această concluzie a ajuns editorialistul de la Bloomberg, Marc Champion, într-un articol dedicat situației actuale din Republica Moldova, transmite Agora cu referire la bloombergview.com.

Putin va acționa în Ucraina așa cum o face în Moldova

Pentru a înțelege modul în care președintele rus Vladimir Putin va acționa în Ucraina fără a mai recurge la război, trebuie de analizat situația în care s-a pomenit vecina sa, Republica Moldova.

Publicitate

Moldova are un conflict înghețat controlat de Rusia din anul 1992. Ca și Ucraina, țara are o societate divizată chiar și în cazul majorității românofone, unii se consideră moldoveni, iar alții români. La fel ca și în Ucraina, sistemul politic este corupt.

Despre arestarea lui Filat

Săptămâna trecută, procurorul-șef al acestei națiuni agricole a ieșit din parlament cu fostul prim-ministru Vlad Filat, cel din urmă înconjurat de bărbați cu cagule negre pe cap. Filat a fost interogat în legătură cu o frauda bancară în valoare de un miliard dolari.

Pe de o parte Filat a făcut bani din puterea politică. Pe de altă parte datorită lui Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE, precum și Acordul privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Acest fapt a stârnit furia partidelor pro-ruse, care-și desfășurau propriile proteste mici, dar agresive cu scopul distrugerii lui Filat.

„Cel mai bogat oligarh din Moldova, Vladimir Plahotniuc, conduce al doilea cel mai mare partid din coaliția de guvernământ, iar miniștrii și protejații săi controlează sistemul de justiție al țării, astfel încât ancheta împotriva lui Filat nu putea fi inițiată fără acordul lui Plahotniuc. Acesta a renunțat la funcția sa în parlament pentru a potoli mânia populară, dar asta nu înseamnă că el a pierdut controlul asupra instituțiilor țării și democrația brusc va înflori, sau corupția va fi eradicată”, scrie Marc Champion.

Republica Moldova, o țară coruptă până-n măduva oaselor

„Republica Moldova este coruptă până-n măduva oaselor de către liderii săi și un aflux de bani venit din Rusia. Potrivit raportului Kroll, inițial banii pentru frauda bancară au venit de la băncile ruse. Anul trecut, un raport realizat de către o organizație non-profit i-a forțat pe procurori să înceapă investigarea unor cazuri de spălare a peste 20 miliarde de dolari în 19 bănci rusești, în perioada 2010 - 2014. Suma depășește de două ori PIB-ul anual al Moldoveic notează publicația.

Soarta AIE-3 și venirea partidelor pro-ruse la putere

„Coaliția de guvernământ ar putea rezista cu chiu cu vai până în primăvara anului viitor, deoarece prin lege până atunci nu pot avea loc alegeri anticipate. Dacă acest lucru se întâmplă, chiar și cei mai optimiștii dintre diplomați occidentali sunt de părere că partidele pro-ruse ar putea câștiga. Cel mai probabil ei vor prelua sistemul corupt din Moldova, deși vor schimba beneficiarii acestuia.

Liderii partidelor pro-ruse declară, de asemenea, că vor încerca să revoce Acordul Republicii Moldova cu UE, se vor alătura Uniunii Eurasiatice și astfel se vor întoarce spre Kremlin pentru a primi finanțarea de la Moscova în loc de FMI. Asta îi va nemulțumi pe cei mai mulți dintre moldoveni, în primul rând pe cei tineri și talentați care vor părăsi țara. Pentru liderii Rusiei, cu toate acestea, aceasta ar însemna un succes”, conchide autorul publicației.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal