Premieră. A fost lansat filmul „Milika” - o producție cinematografică realizată în Moldova

Premieră. A fost lansat filmul „Milika” - o producție cinematografică realizată în Moldova

Pe 19 octombrie, la cinematograful „Gaudeamus” a avut loc lansarea filmului „Milika”, în regia maestrului Valeriu Jereghi. Evenimentul, care a coincis cu ziua de naștere a regizorului, a adunat peste 400 de spectatori, printre care mai mulți oficiali și oaspeţi sosiți din Franța, Polonia, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a remarcat că după „Culorile” de Viorica Meşină, „La limita de jos a cerului” de Igor Cobâleanski, „Arrivederci” de Valeriu Jereghi asistăm astăzi la cel de-al patrulea film produs în ultimii ani. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că Valeriu Jereghi își iubește atât de mult munca, se dedică acesteia și își dorește să realizeze ceva, reușind să depășească toate piedicele care au stat în ultima perioada în fața cinematografiei naționale.

„Copiii, familia, dragostea pentru prieteni, pentru neam au jucat un rol deosebit în filmele maestrului. Mama l-a inspirat în toți acești ani, deoarece creația sa este una foarte sensibilă, cu sentimente care ne lipsesc atât de mult”, a menționat oficialul.

Publicitate

Monica Babuc a mai notat că după aprobarea noii Legi a cinematografiei și a noilor regulamente, domeniul cinematografiei naționale va fi relansat. În cadrul evenimentului de lansare au evoluat mai multe ansambluri și formații folclorice din raionul Strășeni, localitatea de baștină a regizorului.

De asemenea, orchestra de cameră a Sălii cu Orgă a interpretat câteva fragmente muzicale din film, după compozitorul francez Didier Falk. Noul film artistic de scurt metraj „Milika”, realizat de maestrul Valeriu Jereghi, este o coproducție dintre Franța, Polonia și Republica Moldova. Producători sunt Lilia Paul, compania de Film „Will Production” (Franța), și Marcin J. Sobczak, compania de film și agenția internațională de publicitate „This Way Publicity” (Polonia).

Filmările au avut loc la Butuceni, Orheiul Vechi, iar în rolurile principale se regăsesc fiica Emilia și mama maestrului, Teodora Jereghi. Din echipa de actori mai fac parte cântăreţul Anatol Mârzenco, avocata Violeta Gaşiţoi, actorul Boris Bechet, prima balerină a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieșu”- Anastasia Homiţcaia, ș.a. Această coproducție a fost un curs practic pentru circa 10 tineri cineaști din Republica Moldova, care au făcut parte din echipa de creație a filmului.

Regizorul Jereghi Valeriu este laureat al mai multor festivaluri de film, printre care Festivalul de la Cannes, Festivalul internațional de filme din Salerno (Italia), Festivalurile de film de la Manheim (Germania) și Tesalonic (Grecia), Festivalurile unionale de filme de la Sankt-Petersburg și Tbilisi, Festivalul internațional din Berdiansk etc., de unde s-a întors de fiecare dată cu diplome și premii. A obținut Grand Prix pentru filmul „Arrivederci" la teleforumul Eurasia.

În semn de recunoștință, pentru activitate manifestată în domeniul cinematografiei, regizorului i s-a conferit titlul onorific de „Maestru în Artă”. Valeriu Jereghi a activat la studioul ”Moldova-film”, precum și studiouri din Iugoslavia, România, Austria, Ungaria, Germania, Franța și Rusia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal