Întreprinderea cu Capital Străin Grip-Engineerin a semnat în aprilie curent un contract de vânzare - cumpărare a terenului și bunurilor Societății pe Acțiuni Mezon din comuna Goian, municipiul Chișinău. Astfel, Grip-Engineering SRL a devenit proprietarul terenului cu suprafața de 7,5 ha, dar și a tuturor comunicațiilor complexului de la Goian, inclusiv a clădirii cu suprafața totală de 9500 de metri pătrați.  

Contract Mezon - Ministerul Mediului

Pe teritoriul deținut de Mezon se găsesc mai multe fântâni arteziene. Compania a încheiat la 4 mai 2011 un contract cu Ministerul Mediului prin care i-a fost dată în folosință sonda din comuna Goian pentru extragerea apelor subterane, pe un termen de 25 de ani. Potrivit contractului semnat de ministrul de atunci al Mediului, Gheorghe Șalaru, apa extrasă urma să fie utilizată pentru îmbuteliere.  

Deși a semnat contractul de vânzare a teritoriului în aprilie curent, Mezon a comunicat despre acest lucru autorităților abia la 28 septembrie 2015.

Asta după ce la 4 septembrie Grip-Engineering expediase deja o solicitare în adresa Ministerului Mediului prin care cerea să i se dea în folosință zăcământul de apă subterană Goian al sondelor arteziene, anexând copiile tuturor actelor necesare în acest sens.

Anterior, investitorul german a efectuat o serie de analize a apei din sonde, în urma cărora specialiștii au stabilit că apa corespunde normelor igienice de folosire. În rezultat, la începutul lunii iulie Grip-Engineering a expediat o cerere și în adresa Agenției Ecologice în care solicită eliberarea Autorizației de folosință a apei.

Răspunsul Ministerului

În urma examinării cererii, Ministerul Mediului constată că Mezon ar fi trebuit să informeze autoritățile despre încetarea dreptului de folosință a sondelor cu cel puțin 6 luni înainte. „Prin urmare, contractul de vânzare-cumpărare, încheiat între SA Mezon și Grip-Engineering nu conferă cumpărătorului dreptul de folosință asupra zăcământului de apă subterană Goian”, se menționează în răspunsul Ministerului Mediului.

Urmare a răspunsului primit, Grip-Engineering a expediat un demers în adresa prim-ministrului Valeriu Streleț, Ambasadei Germaniei la Chișinău și Centrului Național Anticorupție. În document, investitorul german își argumentează solicitarea prin faptul că o altă sursă de apă în zonă nu există și deci nu are cum să-și asigure necesitățile tehnice la acest capitol.   

„O posibilă interzicere a extragerii apelor subterane trezește suspiciuni și neîncredere în rândul investitorilor”, se menționează în demersul expediat de Grip- Engineering.

  

Grip-Engineering și-a început activitatea în țara noastră în anul 2006. Potrivit companiei, investițiile făcute în nouă luni ale anului 2015 depășesc un milion de euro. La fel, pe parcursul ultimului an, întreprinderea a creat circa 20 de noi locuri de muncă. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!