
Precizările Curții Constituționale cu privire la ridicarea imunității lui Filat: „Încuviinţarea” este un act consumat
Curtea Constituțională vine cu anumite precizări cu referire la suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului referitoare la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a lui Vlad Filat. Potrivit instituției, actul „încuviinţării”, în sens constituţional, este un act consumat şi care, prin urmare, nu este susceptibil de suspendare.
・
Explicația Curții este după cum urmează:
În conformitate cu articolul 70 alin. (3) din Constituţie, deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.
Actul „încuviinţării”, în sens constituţional, este un act consumat şi care, prin urmare, nu este susceptibil de suspendare.
Totodată Curtea Constituțională precizează că, potrivit prevederilor legale (art. 25/1 alin. (5) din Legea cu privire la Curtea Constituţională şi 7/1 din Codul Jurisdicţiei Constituţionale), doar decizia de suspendare a actului se publică. În cazul în care suspendarea nu este admisă, Curtea nu adoptă nici un act.
„Acestea sunt prevederile legii şi practica constantă a Curţii în asemenea cazuri. În momentul în care va fi adoptată decizia pe marginea acestei sesizări, Curtea va furniza argumentele sale la acest subiect”, se arată într-un comunicat al instituției.
Amintim că la 19 octombrie 2015 un grup de deputaţi ai PLDM au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr.172 din 15 octombrie 2015 (sesizarea 39a/2015), cu privire la ridicarea imunității deputatului Vlad Filat.
Potrivit legii, termenul regulamentar de examinare a admisibilităţii sesizărilor este de 2 luni.