*Acest material este sponsorizat

Un Cod mult mai restrictiv, dar fără încredere deplină că judecătorii vor fi mai integri

Un Cod mult mai restrictiv, dar fără încredere deplină că judecătorii vor fi mai integri

Judecătorii trebuie să evite localurile cu o reputaţie proastă, relaţiile cu persoanele aflate în conflict cu legea, sunt obligaţi să declare conflictul de interese şi să nu participe la evenimente politice. Acestea sunt câteva din prevederile incluse în Codul de Etică şi de Conduită Profesională al Judecătorului, aprobat recent de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În timp ce, conducerea CSM consideră că măsurile noi sunt mult mai restrictive şi vor consolida integritatea judecătorilor, unii experţi sunt de părere că despre rezultate importante se va putea vorbi doar când judecătorii vor fi sancţionaţi dur pentru folosirea standardelor duble la aplicarea legii.

Codul nou, discutat şi aprobat în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ), la 11 septembrie curent, include un set de principii şi norme de comportament, pe care magistraţii trebuie să le respecte în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu şi în afara acestora.

Judecătorul nu poate folosi statutul profesional în interes personal

În Cod se specifică faptul că judecătorul și membrii familiei lui nu pot folosi statutul profesional pentru obținerea unor beneficii materiale în scopuri personale, inclusiv în raport cu instituţiile publice și cele financiare, de exemplu, pentru obținerea unor credite, împrumuturi, granturi etc.

În Codul precedent judecătorii nu erau obligaţi să declare conflictul de interese ce ar pune la îndoială independența și integritatea lor, iar în cel actual trebuie să facă acest lucru. Aceste circumstanțe îi vizează nu doar pe ei ci şi membrii familiilor lor. Dacă apare o astfel de situaţie, judecătorul trebuie să renunțe la examinarea dosarului.

Atât în codul vechi, cât şi în cel nou este interzisă activitatea politică a magistraţilor. Judecătorii nu au dreptul să fie membri de partid și să facă agitație politică. Activitatea antreprenorială este şi ea interzisă, dar judecătorul poate să facă investiţii financiare în diferite companii, dar să nu exercite funcții de conducere în sectorul comercial.

Preşedintele CSM, Victor Micu, a menţionat că măsurile noi sunt mult mai restrictive şi vor consolida integritatea judecătorilor. El a adăugat: „Funcția îl obligă pe judecător să se mențină în anumite limite. Judecătorul trebuie să fie gata de critici și să aibă un comportament decent nu doar în cabinetul de serviciu sau în sala de ședințe, dar și în afara instanței judiciare”.

Experţii în drept văd schimbarea pozitivă doar după ce judecătorii vor fi criticaţi şi sancţionaţi

Deşi Codul are mai multe restricţii pentru judecători, totuşi documentul reglementează toleranţă între magistraţi. Documentul prevede că judecătorii trebuie să evite atât declarațiile critice în adresa colegilor, cât și acuzațiile de neprofesionalism. Cu această prevedere, însă, nu a fost de acord Teo Cârnaţ, membru CSM. El a adresat câteva întrebări autorilor codului nou, dar care au rămas fără răspuns şi susţinere din partea colegilor: „Cine dacă nu judecătorul va povesti despre faptul că un coleg vine la lucru în stare de ebrietate sau îmbrăcat murdar? Sau despre faptul că este corupt, sau că frecventează barurile într-o companie dubioasă?”

Unii experţi în drept sunt de părere că acest cod nu va schimba opinia negativă a societăţii faţă de magistraţi. Avocata Violeta Gaşiţoi a precizat următoarele: „Nici un cod deontologic nu va schimba percepția cetățenilor despre justiţie. Percepția trebuie schimbată prin integritate. Vom avea judecători sută la sută integri, doar atunci când CSM va sancționa judecătorii pentru aplicarea standardelor duble la aplicarea legii, doar atunci când vor fi instituite precedente judiciare. Percepția trebuie schimbată nu prin legi, ci prin fapte concrete”.

Magistraţii care nu vor respecta prevederile Codului, vor fi pedepsiți de către CSM, prin aplicarea sancţinilor disciplinare, inclusiv prin sistarea înainte de termen a mandatului de judecător.

Lilia Zaharia

P.

P.

Vezi și aceste știri
Secretul offshore a fost anulat

Secretul offshore a fost anulat

Un nou post de televiziune va apărea pe piața mediatică din Republica Moldova

Un nou post de televiziune va apărea pe piața mediatică din Republica Moldova

Deputații au votat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, pentru reabilitarea drumurilor

Deputații au votat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, pentru reabilitarea drumurilor

Advertoriale
Au mai rămas zile numărate până la prima extragere a tombolei aniversare 20 ani Linella

Au mai rămas zile numărate până la prima extragere a tombolei aniversare 20 ani Linella

Prietenii la nevoie se cunosc, iar companiile în soluționarea reclamațiilor

Prietenii la nevoie se cunosc, iar companiile în soluționarea reclamațiilor

Ludmila Adamciuc, mamă activă social: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

Ludmila Adamciuc, mamă activă social: „Observ un proces frumos de schimbare a atitudinii ce vizează nu doar Sindromul Down”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile cu R. Moldova. Declarația concernului rus
 • 2
  Gazprom ar fi propus Chișinăului gaz mai ieftin, doar în cazul răcirii relației cu UE
 • 3
  A șantajat sau nu Moscova Chișinăul la negocieri? Răspunsul lui Peskov
 • 4
  Biserica, cu ușile închise pentru deputații PAS? Reacția partidului
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.