Fostul deputat Veaceslav Ioniță a publicat pe blogul său un articol în care descrie cele patru acțiuni prioritare pentru recuperarea banilor delapidați din BEM. Potrivit lui, în primul rând, ar trebui să fie determinată suma care trebuie recuperată. Acesta declară că cele 250 mln USD pe care Shor i le-ar fi transmis lui Filat au fost dați din banii furați de la bancă. Totodată, Ioniță spune că întrebarea „unde sunt restul 750 de milioane?” este greșită, fiind vorba de 1,25 mlrd USD furați, făcând referință la declarațiile lui Shor.
Deputatul consideră necesară urmărirea și sechestrarea tuturor averilor celor care sunt implicați în jaful secolului. „O mare parte din suma de bani a fost scoasă și plasată în instituții financiare de peste hotarele țării, însă o sumă importantă a fost investită în diverse afaceri, atât în Moldova, cât și peste hotare. Organele de anchetă urmează să demonstreze că toate aceste afaceri au crescut ca pe drojdii, nu din cauza geniului antreprenorial, dar din motiv ca în ele au fost pompați bani grei, bani jefuiți de la BEM”, scrie sursa.
În continuare acesta vorbește despre identificarea noilor „actori” și tragerea lor la răspundere, prezentând o schemă unde apare Șor, Filat, dar și numele companiei BioProtect, compania actualului prim-ministru, Valeriu Streleț.
„Compania BioProtect este afiliată amicului dlui Filat, dl Streleț, care, prin cumul, mai ocupă și funcția de prim-ministru. Achitarea cu furnizorul din China, firma BioProtect o face prin intermediul unui offshore din Mauritania. Dacă nu ar fi banii de la BEM în această schemă, aș fi presupus că e o simplă metodă de evaziune fiscală, nu-i frumos, dar e ceva cunoscut în Moldova. Însă prezența banilor delapidați din BEM, obligă organele de anchetă să investigheze aceste tranzacții prin prisma spălării de bani proveniți din credite neperformante de la BEM”, mai scrie Ioniță.
În final, fostul deputat PLDM vorbește și despre tragerea la răspundere penală a instituțiilor financiare străine în care au ajuns banii de la BEM.
„Am atenționat încă o jumatate de an în urmă că o parte din banii plasați peste hotare au fost gajați și, în baza lor, au fost contractate credite comerciale. Această schemă reprezintă o fraudă financiară și instituțiile financiare implicate cad sub incidența codului penal. Ele pot și trebuiesc trase la răspundere, inclusiv să fie recuperați banii noștri de la ei”, scrie acesta.
Pe 25 septembrie 2014, Ioniță a fost exclus din fracțiunea parlamentară a PLDM, după ce acesta a prezentat presei documente care ar demonstra că de la Banca de Economii a Moldovei au fost furate aproximativ 450 de milioane de lei cu implicarea președintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
