Coltanul este un minereu utilizat în fabricarea componentelor electronice ale telefoanelor. Minerii din Africa folosesc metode primitive pentru a extrage coltanul, minereu care se găsește în aproape toate dispozitivele electronice din jurul nostru, în telefoane precum iPhone sau în laptop-uri, scrie businessmagazin.ro.
În mina Luwow lucrează 1.400 de persoane, în jur de 12 ore pe zi şi folosesc unelte rudimentare (lopeţi şi ciocane) pentru a extrage minereul, apoi coltanul este separat de nisip şi pietre cu mâinile goale.
Deşi coltanul este la mare căutare, minerii câştigă doar 5 dolari pe zi pentru 12 ore de muncă. Deşi suma este foarte mică, foarte multă lume este dispusă să muncească în mină, în aceste condiţii, deoarece salariul minim în Congo este de doar 3 dolari pe zi.
„Materialele extrase din minele noastre sunt implementate în telefoanele din toată lumea", a spus Jotham Uwemeye, secretar general al organizaţiei minerilor din Congo.
Minerii cară saci cu minereu în spate pentru a-i depozita la kilometri distanţă. Acest colţ de lume este printre singurele locuri de pe glob de unde se poate extrage coltanul.
După ce este rafinat, acesta este folosit in dispozitive electronice de toți producătorii importanți, precum Apple, Saumsung sau HP.
„Apple îşi menţine angajamentul de a conduce dezvoltarea economică a Republicii Democratice Congo şi ţărilor învecinate. Fiecare muncitor merită să fie tratat cu demnitate şi respect", au spus reprezentaţii Apple în februarie 2015.
Coltanul extras din Congo este cunoscut drept ca un "mineral de conflict", pentru că este extras din zone de război. Însă mina Luwow nu intră în această categorie deoarece este controlată de un grup sprijinit de stat.
Vezi și aceste știri

Peste 54 de milioane de lei ar putea fi acordați de Guvern refugiaților care cer protecție internațională

Franța va împrumuta de urgență 15 milioane de euro R. Moldova. Din ce motive a fost contractat creditul
