Consumul de carne procesată, cum ar fi crenvurști, sau șuncă, ar putea fi o cauză a cancerului, în timp ce carnea roșie neprelucrată poate fi, de asemenea, cancerigenă. Informația a fost făcută publică luni de Organizația Mondiala a Sănătății, transmite Agora cu referire la CNN.
Cercetătorii de la Organizația Mondiala a Sănătății a inclus carnea prelucrată în lista agenților „cancerigeni pentru oameni”. Studiul s-a bazat pe peste 800 de studii de apariție a cancerului, colorectitei și bacililor de colon.
Potrivit raportului consumul a 50 de grame de carne procesată pe zi, echivalentul a două felii de șuncă, poate crește riscul de cancer cu 18%.
OMS definește carnea prelucrată ca orice tip de carne sărată, conservată, sau afumată pentru a-i spori aroma sau termenul de valabilitate. Astfel, OMS include carnea procesată în aceeași categorie cu fumatul și azbestul, toate având legătură cu apariția cancerului.
Carnea roșie neprocesată este clasificată ca „probabil cancerigenă”.
Rezultatele studiilor sunt importante pentru sănătatea publică, deoarece carnea procesată este consumată pe larg. Cu toate acestea, carnea roșie are „o valoare nutritivă”.
„Aceste rezultate sunt importante pentru guvernele și agenții internaționale să evalueze riscurile pentru a echilibra dezavantajele și beneficiile consumului de carne roșie și cea prelucrată. De asemenea pentru a oferi cele mai potrivite recomandări dietetice”, a declarat directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului, Christopher Wild.
Estimările citate de OMS constată că anual circa 34 000 de decese cauzate de cancer au la bază diete bogate în carne procesată. Aceasta este o cotă mică din 8,2 milioane de decese cauzate de cancer în 2012.