Pensionarii structurilor de forță primesc o pensie de trei ori mai mare față de cea medie pe țară

Pensionarii structurilor de forță primesc o pensie de trei ori mai mare față de cea medie pe țară
Foto: ccrm.md

Raportul auditului Curții de Conturi  a constatat că ponderea numărului beneficiarilor a căror pensii este acordară de organele de forță este 3%, ei consumând 9% din totalul de cheltuieli pe sistem. Pensiile acestora sunt acordate fără a dispune de reglementări sau proceduri interne actualizate. Această categorie de pensionari primește o finanțare din bugetul de stat de circa 800 milioane lei anual.

Raportul auditului de performanță privind sistemul de pensii în Republica Moldova a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 27 octombrie 2015.

Astfel, la 31 decembrie 2014 în Republica Moldova erau înregistrați 691mii pensionari, iar cheltuielile de acordare a pensiilor au fost de 9,1 miliarde lei.  

Statul, prin intermediul sistemului de pensii, acordă suport financiar persoanelor ajunse la vârsta de pensionare. Astfel, pentru acumularea resurselor necesare, se colectează venituri din achitările de contribuții sociale de stat obligatorii, ceea ce are scop asigurarea unui echilibru financiar pentru oferirea pensiilor.

Potrivit raportului de audit, în ultimii ani, sistemul de pensii din Republica Moldova a fost influențat de tendința unor factori socio-economici, cum ar fi îmbătrânirea populației, intensificarea emigrării populației active etc., ca consecință fiind afectat bugetul asigurărilor sociale de stat în rezultatul diminuării numărului de contribuabili. Pentru susținerea echilibrului financiar al acestui buget, anual din bugetul de stat au fost alocate mijloace financiare.

Totodată, în vederea acordării pensiilor stabilite de către autoritățile organelor de forță, din bugetul de stat sunt alocate anual circa 800 miliooane lei, inclusiv Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Departamentului Instituțiilor Penitenciare și Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Ponderea numărului beneficiarilor a căror pensii este acordară de organele de forță este 3%, ei consumând 9% din totalul de cheltuieli pe sistem.

În contextul majorării resurselor alocate de la bugetul de stat pentru sistemul de pensii, inclusiv pentru acoperirea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se impun activități în vederea asigurării sustenabilității financiare a sistemului. Astfel, este necesară încurajarea contribuirii la formarea veniturilor acestui buget, cât și aplicarea unor instrumente eficiente de monitorizare și control la colectarea veniturilor.

În cadrul misiunii de audit, au fost constatate următoarele deficiențe și probleme:
• unele obiective strategice nu au fost realizate, cum ar fi: asigurarea unui trai decent, crearea fondurilor nestatale de pensii;
• cadrul legislativ-normativ necesită actualizări, în special modalitatea de determinare a indicatorilor ce țin de calcularea pensiei, a condițiilor speciale la acordarea pensiei unor categorii de cetățeni (vârsta de pensionare, baza de calcul a pensiei etc.);
• nerespectarea disciplinei bugetare la achitarea contribuțiilor sociale și, ca rezultat, anularea/stingerea unor obligațiuni fiscale ale contribuabililor, în baza normelor legale și a hotărârilor judecătorești, fără a fi compensate (968,8 mil.lei);
•  existența fenomenului muncii nedeclarate.

Modalitatea și condițiile de stabilire a pensiei de către Casa Națională de Asigurări Sociale sunt reglementate în multiple acte legislative și normative, ale căror prevederi, în unele cazuri, nu sunt exhaustive, ceea ce lasă loc de interpretări. Aceste condiții oferă posibilitatea determinării arbitrare a unor indicatori care participă la calculul pensiei, în special a celor de până la 01.01.1999. Pentru această perioadă nu există date automatizate referitor la indicatorii realizați, ceea ce determină riscul de fraudă la prezentarea documentelor ce justifică venitul asigurat.

În același timp, sistemul de control intern al Casei Naționale de Asigurări Sociale necesită îmbunătățiri în vederea descrierii tuturor procedurilor și situațiilor specifice, pe nivele de competențe, în special ce ține de criteriile de selectare spre verificare a certificatelor de salariu, ce ar asigura transparența procesului.

Pentru asigurarea transparenței procesului de acordare și oferire a dreptului beneficiarului de a cunoaște modul de calculare a pensiei și a indicatorilor ce au stat la baza determinării acesteia, sunt necesare măsuri și activități concrete în acest sens din partea organelor abilitate.

Acordarea pensiilor de către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării se realizează în baza cadrului legislativ, fără a dispune de reglementări sau proceduri interne actualizate, care ar conține exhaustiv activitățile ce țin de acest proces. Neverificarea de către autoritățile centrale de specialitate a corectitudinii mijloacelor bănești solicitate de către instituțiile financiare în vederea achitării pensiilor a generat formarea soldurilor de mijloace bănești pe parcursul anului de gestiune.

Cadrul regulator actual nu stabilește cerințe de sistematizare la nivel central a datelor privind numărul pensionarilor în Republica Moldova și a cheltuielilor aferente, ceea ce face imposibilă deținerea unei informații ample cu privire la sistemul de pensii.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Interviu cu bărbatul care și-a pierdut familia într-un atac cu rachete în Odesa: Singurul meu sentiment este ura

Interviu cu bărbatul care și-a pierdut familia într-un atac cu rachete în Odesa: Singurul meu sentiment este ura

Germania va livra Ucrainei în iulie primele 15 tancuri antiaeriene

Germania va livra Ucrainei în iulie primele 15 tancuri antiaeriene

Maia Sandu i-a decorat pe reprezentanții R. Moldova la Eurovision cu „Ordinul de Onoare”

Maia Sandu i-a decorat pe reprezentanții R. Moldova la Eurovision cu „Ordinul de Onoare”

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Au fost publicate noi dovezi care arată cum soldații ruși au executat opt bărbați în Bucea
 • 2
  Interviu cu mama soldatului rus judecat pentru crime de război: Cine poate ucide un om? Vadim nu ar putea (VIDEO)
 • 3
  Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
 • 4
  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: Donbasul este complet distrus. Acolo e iadul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.