Pensionarii structurilor de forță primesc o pensie de trei ori mai mare față de cea medie pe țară

Pensionarii structurilor de forță primesc o pensie de trei ori mai mare față de cea medie pe țară
Foto: ccrm.md

Raportul auditului Curții de Conturi  a constatat că ponderea numărului beneficiarilor a căror pensii este acordară de organele de forță este 3%, ei consumând 9% din totalul de cheltuieli pe sistem. Pensiile acestora sunt acordate fără a dispune de reglementări sau proceduri interne actualizate. Această categorie de pensionari primește o finanțare din bugetul de stat de circa 800 milioane lei anual.

Raportul auditului de performanță privind sistemul de pensii în Republica Moldova a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 27 octombrie 2015.

Astfel, la 31 decembrie 2014 în Republica Moldova erau înregistrați 691mii pensionari, iar cheltuielile de acordare a pensiilor au fost de 9,1 miliarde lei.  

Statul, prin intermediul sistemului de pensii, acordă suport financiar persoanelor ajunse la vârsta de pensionare. Astfel, pentru acumularea resurselor necesare, se colectează venituri din achitările de contribuții sociale de stat obligatorii, ceea ce are scop asigurarea unui echilibru financiar pentru oferirea pensiilor.

Potrivit raportului de audit, în ultimii ani, sistemul de pensii din Republica Moldova a fost influențat de tendința unor factori socio-economici, cum ar fi îmbătrânirea populației, intensificarea emigrării populației active etc., ca consecință fiind afectat bugetul asigurărilor sociale de stat în rezultatul diminuării numărului de contribuabili. Pentru susținerea echilibrului financiar al acestui buget, anual din bugetul de stat au fost alocate mijloace financiare.

Totodată, în vederea acordării pensiilor stabilite de către autoritățile organelor de forță, din bugetul de stat sunt alocate anual circa 800 miliooane lei, inclusiv Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Departamentului Instituțiilor Penitenciare și Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Ponderea numărului beneficiarilor a căror pensii este acordară de organele de forță este 3%, ei consumând 9% din totalul de cheltuieli pe sistem.

În contextul majorării resurselor alocate de la bugetul de stat pentru sistemul de pensii, inclusiv pentru acoperirea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, se impun activități în vederea asigurării sustenabilității financiare a sistemului. Astfel, este necesară încurajarea contribuirii la formarea veniturilor acestui buget, cât și aplicarea unor instrumente eficiente de monitorizare și control la colectarea veniturilor.

În cadrul misiunii de audit, au fost constatate următoarele deficiențe și probleme:
• unele obiective strategice nu au fost realizate, cum ar fi: asigurarea unui trai decent, crearea fondurilor nestatale de pensii;
• cadrul legislativ-normativ necesită actualizări, în special modalitatea de determinare a indicatorilor ce țin de calcularea pensiei, a condițiilor speciale la acordarea pensiei unor categorii de cetățeni (vârsta de pensionare, baza de calcul a pensiei etc.);
• nerespectarea disciplinei bugetare la achitarea contribuțiilor sociale și, ca rezultat, anularea/stingerea unor obligațiuni fiscale ale contribuabililor, în baza normelor legale și a hotărârilor judecătorești, fără a fi compensate (968,8 mil.lei);
•  existența fenomenului muncii nedeclarate.

Modalitatea și condițiile de stabilire a pensiei de către Casa Națională de Asigurări Sociale sunt reglementate în multiple acte legislative și normative, ale căror prevederi, în unele cazuri, nu sunt exhaustive, ceea ce lasă loc de interpretări. Aceste condiții oferă posibilitatea determinării arbitrare a unor indicatori care participă la calculul pensiei, în special a celor de până la 01.01.1999. Pentru această perioadă nu există date automatizate referitor la indicatorii realizați, ceea ce determină riscul de fraudă la prezentarea documentelor ce justifică venitul asigurat.

În același timp, sistemul de control intern al Casei Naționale de Asigurări Sociale necesită îmbunătățiri în vederea descrierii tuturor procedurilor și situațiilor specifice, pe nivele de competențe, în special ce ține de criteriile de selectare spre verificare a certificatelor de salariu, ce ar asigura transparența procesului.

Pentru asigurarea transparenței procesului de acordare și oferire a dreptului beneficiarului de a cunoaște modul de calculare a pensiei și a indicatorilor ce au stat la baza determinării acesteia, sunt necesare măsuri și activități concrete în acest sens din partea organelor abilitate.

Acordarea pensiilor de către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării se realizează în baza cadrului legislativ, fără a dispune de reglementări sau proceduri interne actualizate, care ar conține exhaustiv activitățile ce țin de acest proces. Neverificarea de către autoritățile centrale de specialitate a corectitudinii mijloacelor bănești solicitate de către instituțiile financiare în vederea achitării pensiilor a generat formarea soldurilor de mijloace bănești pe parcursul anului de gestiune.

Cadrul regulator actual nu stabilește cerințe de sistematizare la nivel central a datelor privind numărul pensionarilor în Republica Moldova și a cheltuielilor aferente, ceea ce face imposibilă deținerea unei informații ample cu privire la sistemul de pensii.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Un tânăr de 18 ani din Dondușeni a decedat, după ce a fost spulberat de un tren marfar

Un tânăr de 18 ani din Dondușeni a decedat, după ce a fost spulberat de un tren marfar

Ex-vicepreședinte al Parlamentului: Cuciurgan micșorează volumele energiei electrice livrate pe malul drept al Nistrului

Ex-vicepreședinte al Parlamentului: Cuciurgan micșorează volumele energiei electrice livrate pe malul drept al Nistrului

O suburbie a Chișinăului a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare pe țară. Primarul spune că 62% din locuitori sunt imunizați

O suburbie a Chișinăului a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare pe țară. Primarul spune că 62% din locuitori sunt imunizați

Advertoriale
O nouă boxă în proiectul Banca De Haine, amplasată în sectorul Buiucani

O nouă boxă în proiectul Banca De Haine, amplasată în sectorul Buiucani

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  SIS a solicitat blocarea unui portal de știri ucrainean pentru că ar fi distribuit informații false despre criza gazelor (DOC)
 • 2
  Taxarea electronică – un eșec? Doar 1.88% din numărul total al călătorilor plătesc electronic în troleibuzele din Chișinău
 • 3
  Ceartă cu împușcături între un polițist de sector și un grup de tineri. Reacția Inspectoratului General al Poliției
 • 4
  O suburbie a Chișinăului a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare pe țară. Primarul spune că 62% din locuitori sunt imunizați
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.