Curtea de Conturi a efectuat un audit al performanței sistemului de pensii în Republica Moldova. În cadrul prezentării raportului s-a atras atenția asupra pensionării în cadrul organelor de forță, care crează momente de inechitate socială.
Raportul auditului de performanță privind sistemul de pensii în Republica Moldova a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 27 octombrie 2015.
Președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean s-a arătat nemulțumit de faptul că legislația și diverse regulamente din Republica Moldova permit pensionare unor categorii de persoane la o vârstă care poate fi chiar mai mică de 30 de ani. Astfel, durata de pensionare poate depăși trei decenii.
„Pentru organele de forță legislația prevede o vechime de muncă de 20 de ani, până în 2011, iar la moment este 22 de ani și 6 luni și care va crește până la 25 de ani până la 2020. Pensionarea la 30-35 de ani este posibilă pentru piloții sau militarii care au activat în condiții speciale și unde un an este luat în cont ca trei”, afirmă Vasile Rabeja, șef direcție pensii al Ministerului Apărării.
„Există un număr de pensionari până la 30 de ani, după vechimea în muncă. Am avut un caz când o persoană a fost pensionată la 28 de ani. Persoana în cauză a făcut serviciul militar doi ani, ce se include în vechimea de muncă și 6 ani de serviciu militar la Dubăsari sau Bender care au fost calculați unu la trei. În total au fost acumulați 20 de ani vechime de muncă, ce a permis pensionarea persoanei”, remarcă Mihai Capbătut, șef direcție protecție și asistență socială la Ministerul Afacerilor Interne.
În vederea acordării pensiilor stabilite de către autoritățile organelor de forță, din bugetul de stat sunt alocate anual circa 800 milioane lei, inclusiv Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, Departamentului Instituțiilor Penitenciare și Serviciului de Protecție și Pază de Stat.
Auditul Curții de Conturi atrage atenția asupra faptului că ponderea numărului beneficiarilor a căror pensii este acordară de organele de forță este 3%, ei consumând 9% din totalul de cheltuieli pe sistem.
Acordarea pensiilor de către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării se realizează în baza cadrului legislativ, fără a dispune de reglementări sau proceduri interne actualizate, care ar conține exhaustiv activitățile ce țin de acest proces. Neverificarea de către autoritățile centrale de specialitate a corectitudinii mijloacelor bănești solicitate de către instituțiile financiare în vederea achitării pensiilor a generat formarea soldurilor de mijloace bănești pe parcursul anului de gestiune.
Vezi și aceste știri

Contraofensivă demarată cu succes. În regiunea Harkiv, militarii ucraineni au ajuns la granița cu Federația Rusă

Mai multe arme şi ajutoare sunt în drum spre Ucraina, a anunțat Kuleba după întâlnirea cu Blinken
