Elevii și profesorii testează aplicațiile create de studenți în cadrul EduSoft

Elevii și profesorii testează aplicațiile create de studenți în cadrul EduSoft

La data de 9 octombrie la Chișinău a fost lansat Hackathonul EduSoft, concurs în cadrul căruia studenții de la specialități IT dezvoltă aplicații menite să sporească eficiența predării matematicii în școală şi să stimuleze interesul elevilor pentru acest obiect.

De ce anume matematica? Pentru că statisticile anului 2014 arată că examenul de BAC la acest obiect nu a fost susținut de 50.74% dintre elevi. De ce aplicații? Pentru că în ultimii trei ani Ministerul Educației a echipat cu calculatoare aproximativ 100 de școli, dar utilizarea softurilor educaţionale în procesul de instruire rămâne a fi foarte redus. Utilizarea aplicaţiilor şi softurilor relevante pentru studierea matematicii ar putea contribui la eficientizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea performanţei elevilor.

După trei săptămâni de concurs, ideile și munca participanților capătă forme. La data de 24 octombrie a avut loc prima testare a versiunilor de lucru (Beta) a aplicațiilor. Acestea au fost testate de către viitori utilizatori - profesori și elevi. Atât elevii, cât și profesorii care au participat în calitate de testeri, s-au implicat foarte mult în lucru cu studenții și au generat comentarii pentru mai multe dimensiuni ale aplicațiilor. Participanții hackatonului au avut feedback pentru designul aplicațiilor, funcționalitatea și interactivitatea acestora.

Publicitate

Iuliana, elevă în clasa aV-a, ne-a relatat: „A fost o experiență nouă pentru mine și foarte curioasă. Mi-a plăcut mult să văd munca acestor studenți, dar și să am posibilitatea să testez produsele lor. Aștept cu nerăbdare etapa finală de testare la care o să particip cu siguranță”.

Viorica Moglan, profesoară de matematică, a menționat: „În era digitală în care trăim și creștem noile generații este foarte imporant să educăm elevii noștri competitivi pentru piața economică mondială. Iar pentru aceasta nu este suficient să fii nativ digital, elevii trebuie să capete abilități digitale valoroase și foarte importante, în rând cu tendințele mondiale”.

Co-crearea și colaborarea se află în centrul a ceea ce reprezintă Hackathonul EduSoft. În cadrul acestui concurs se desfășoară o colaborare fructuoasă între profesori de matematică, mentori-practicieni din sectorul IT și studenți. Iar pe final, aplicațiile IT care vor rezulta din concurs vor fi puse la încercare de elevi, profesori și companii IT din Moldova. Această simbioză este un prototip, putem spune „testat”, a ceea ce înseamnă colaborare între sectorul privat și public și mai ales - întru modernizarea procesului de instruire în școlile din Moldova.

Hackatonul EduSoft este organizat cu suportul financiar al Fondului pentru Inovații PNUD, susținut de Guvernul Danemarcei și se va desfășura până la data de 7 noiembrie, iar noi vom veni cu noi rezultate pe parcurs. Parteneri media Hackathon EduSoft: AGORA și #diez.

P.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal