După demiterea prim-ministrului Valeriu Streleț, acesta nu mai poate fi în această funcție datorită precedentului creat de Curtea Constituțională în 2013. Declarația a fost făcută de Valeriu Streleț în timpul emisiunii INTERPOL de la TV7. Streleț se referă la decizia din 22 aprilie a Curții Constituționale prin care un prim-ministru demis pentru corupție nu poate continua cel puțin mandatul interimar.
Anterior, Președintele Curții Constituționale, ALexandru Tănase declara despre decizia care a creat precedentul că „această hotărâre a stabilit niște principii ale statului de drept care trebuie luate în considerare în toate deciziile importante care se adoptă în țara noastră. În sens mai îngust nu vreau să comentez”.
Sub incidența precendentului creat de Curtea Constituțională ar cădea și Valeriu Streleț. „Mâine cum prezint demisia nu o să mai pot să fiu în funcție”, a declarat Valeriu Streleț.
Astfel Președintele Nicolae Timofti ar urma să desemneze un prim-ministru interimar din rândul celor patru vice-prim-miniștri. Este vorba de Stephane Bride, Natalia Gherman, Victor Osipov și Gheorghe Brega. Încă nu se știe decizia PLDM în privința oamenilor din ministere, dacă vor renunța la funcția interimară.
Interimat lung.
Constituția prevede că alegeri nu pot avea loc în ultimele 6 luni de mandat a președintelui țării, astfel că chiar dacă în următoarele trei luni nu va fi numit un Guvern, Parlamentul nu poate fi dizolvat mai devreme de luna martie a anului viitor.
Amintim că la 5 martie 2013 Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul Vlad Filat, a fost demis ca urmare a unei moțiuni de cenzură inițiate de PCRM. Moţiunea a vizat Guvernul in corpore.
În hotărârea din 22 aprilie 2013 Curtea Constituţională a stipulat că desemnarea în calitate de prim-ministru a unei persoane care a deţinut această funcţie şi a fost demisă prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este contrară principiilor statului de drept. Magistrații CC nu s-au expus însă în privinţa celorlalţi membri ai Guvernului.
Vezi și aceste știri

Deciziile CSE: Negocieri directe pentru energia electrică, nou termen de plată pentru Moldovagaz și noi facilități pentru agricultori

Turcia se opune în continuare aderării Suediei la NATO. Erdogan cere măsuri împotriva terorismului

Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit la Leova. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
